20. septembra 2021

AKO NA POISTENIE PRE DETI DOMA AJ V ŠKOLE

Viete o tom, že o poistenie pre deti sa zaujíma zhruba 8 z 10 rodičov? Ukázal to prieskum, ktorý sme uskutočnili medzi našimi maklérmi z celého Slovenska. Čo všetko sa oplatí vedieť o poistení pre deti, v akých situáciách rodine pomôže a koľko stojí?

Vážny úraz dieťaťa bez ohľadu na to, či sa stane doma, na ihrisku alebo v škole, môže výrazne ovplyvniť finančnú situáciu v rodine. K ľahším prípadom patrí zlomená ruka či noha, no komplikovanejšie úrazy sa môžu skončiť aj hospitalizáciou a operáciou. Bohužiaľ, aj závažné onkologické či srdcovo-cievne ochorenia postihujú aj deti a aj ich liečba a rekonvalescencia si vyžadujú nemalé finančné prostriedky.

„V podobných nečakaných situáciách rodičom môže pomôcť poistenie, ktoré sa dá uzavrieť od 6 týždňov dieťaťa. Poistné nemusí predstavovať vysokú položku v rámci rodinného rozpočtu. Môže stáť zhruba od 10 do 35 eur mesačne v závislosti od zvolených pripoistení a výšky poistných súm,“ radí garant pre životné poistenie vo FinGO.sk Patrik Szabó.

7 rád pre uzatvorenie životného poistenia pre dieťa

  1. Životné poistenie pre dieťa sa dá bežne v poisťovniach uzavrieť od 6 týždňov od narodenia.
  2. Poistenie pre deti by malo obsahovať úrazové krytie, v rámci ktorého sú dôležité pripoistenia denné odškodné, hospitalizácia, popáleniny a zlomeniny, trvalé následky úrazu a krytie detských kritických chorôb.
  3. Pri menších úrazoch ako je napríklad zlomená ruka vám poisťovňa vyplatí plnenie v nižšej sume pár stoviek eur. Pri vážnejších úrazoch, ktoré sú spojené aj s trvalými následkami alebo v prípade detských kritických chorôb vám poisťovňa vyplatí aj tisícky eur v závislosti od nastavenia poistnej sumy.
  4. Niektoré produkty detského životného poistenia sú spojené aj so sporením. Odporúčam však rozdeliť poistenie a sporenie do dvoch samostatných finančných produktov a platí to pre deti aj pre dospelých.
  5. Na trhu totiž existujú oveľa efektívnejšie možnosti sporenia pre deti. Zároveň ak sú zmluvy na životné poistenie a investovanie rozdelené, máte väčšiu mieru flexibility v oboch produktoch, lebo nie sú na seba priamo naviazané.
  6. Cena poistenia pre dieťa je individuálna a závisí od zvolených pripoistení, výšky poistných súm a takisto od preferencie poisťovne zo strany rodiča. Rovnaké poistné krytie pre dieťa vás môže stáť v každej poisťovni inú sumu.
  7. Ak poistíte dieťa v rovnakej poisťovni akú máte aj vy ako rodičia a pridáte ho do vašej poistnej zmluvy, je to finančne výhodnejšie. Čím viac poistených osôb je na zmluve, tým väčšie zľavy za počet osôb dostávate v poisťovni. Zároveň čím je vyššie celkové poistné, tým vzniká aj vyššia zľava z tohto poistného.

Koľko môže stáť poistenie pre dieťa

Výška mesačného poistného závisí od zvolených pripoistení, výšky poistných súm aj krytia. Rozmedzie na jednotlivých pripoisteniach v poistnej zmluve pre dieťa môže vyzerať takto:

Denné odškodné 5 – 15 € – to znamená, že dostanete od poisťovne za každý deň liečenia úrazu 5 až 15 €

Hospitalizácia 5 – 15 € – poisťovňa vyplatí za každý deň hospitalizácie dieťaťa v nemocnici 5 až 15 €

Trvalé následky úrazu 7 000 – 25 000 € – túto sumu vyplatí poisťovňa v prípade vážneho úrazu, po ktorom ostanú dieťaťu trvalé následky. Napríklad ak je hybnosť niektorej končatiny úplne alebo čiastočne porušená/nefunkčná, ak má čiastočnú alebo trvalú stratu zmyslových orgánov a podobne

Detské kritické choroby 7 000 – 20 000 € – túto sumu vyplatí poisťovňa, ak dieťa ochorie na kritickú chorobu, najčastejšie ide o onkologické alebo srdcovo-cievne ochorenia

Chirurgický zákrok 500 – 1 500 € – túto sumu vyplatí poisťovňa, ak dieťa podstúpi chirurgický zákrok. Ide napríklad o chirurgické zákroky po úraze ak dieťa spadne alebo sa poreže ostrým predmetom a má tržnú ranu, môže ísť aj o chirurgický zákrok pri detskej kritickej chorobe ako je napríklad operácia brušnej dutiny a podobne

Cena za takto nastavené poistenie pre dieťa sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 35 € mesačne.

Vy ako rodič si samozrejme môžete poistenie pre dieťa nastaviť v závislosti od vašich finančných možností. To isté platí pre vaše vlastné životné poistenie, ktoré v dnešnej dobe určite netreba podceňovať.

Najskôr rodič, potom dieťa. Ako je na tom vaša poistka?

Podľa prieskumu sa o poistenie pre deti zaujíma 80 % rodičov. „V tejto súvislosti však upozorňujem, že životným poistením by mal byť krytý v prvom rade rodič a až potom dieťa. Otec a matka sú ekonomicky činní a zabezpečujú príjem rodine. Preto ak z dôvodu vážnej choroby alebo úrazu prestanú zarábať, práve ich poistenie môže finančne pokryť túto nečakanú situáciu v rodine,” vysvetľuje Patrik Szabó.

Podľa skúseností z praxe je však väčšina poistiek na trhu neaktuálnych, čiže nechránia ľudí dostatočne. Preto nezabudnite na to, že:

  • Ak ste si uzatvorili životné poistenie ako mladý slobodný človek a po čase sa vám narodilo dieťa, mali by ste svoje poistné krytie prispôsobiť novej situácii.
  • Kontrola a prípadné doplnenie existujúceho poistenia sú dôležité aj v prípade, ak si medzičasom vezmete napríklad hypotéku alebo máte iné úverové záväzky.
  • Až potom keď máte ako rodič správne nastavené vlastné poistné krytie, mali by ste rozmýšľať aj nad poistením vášho dieťaťa.

šťastná rodina sa smeje s deťmi

Ako je to s poistením dieťaťa v škole

Úrazy sa však môžu stať aj v škole. Úrazy žiakov a študentov počas výučby, na telesnej výchove, cez prestávku alebo aj na školskom výlete či na lyžiarskom výcviku môže kryť aj poistenie pre školy.

„Takéto skupinové úrazové poistenie je v porovnaní s klasickým životným poistením šírkou krytia obmedzené. Väčšinou kryje trvalé následky úrazu, smrť následkom úrazu alebo dennú dávku za liečbu úrazu. Poistenie pre školy by však určite nemalo nahrádzať životné poistenie detí ani učiteľov a iných zamestnancov školy,” hovorí Matúš Madlenga, garant pre korporátne poistenie vo FinGO.sk.

  • Školy mávajú poistenú aj zodpovednosť a odcudzenie alebo zničenie vecí.
  • Napríklad poistenie zodpovednosti sa vzťahuje na škody, za ktoré je zodpovedná škola voči svojim zamestnancom aj voči žiakom.
  • Kryje aj situácie, keď žiak nechtiac spôsobí škodu škole alebo inej tretej strane. Napríklad poškodí pri výučbe vyučovaciu pomôcku alebo spôsobí škodu na exkurzii či počas pobytu v škole v prírode.
  • Škola si môže poistiť aj krádež majetku žiaka, ale aj tu je krytie obmedzené. Netýka sa napríklad krádeže mobilu, notebooku alebo iných cenností, ktoré do školy nepatria.

„Ak by dieťaťu v škole odcudzili školské potreby, poisťovňa túto škodu preplatí. Väčšinou sa však poistenie vzťahuje len vyslovene na školské potreby ako sú kalkulačky, učebnice, hudobné nástroje, špeciálne pomôcky na výučbu alebo aj zdravotnícke pomôcky ako dioptrické okuliare, pomocné vozíky a podobne,” priblížil Matúš Madlenga.

Ako sa poistiť pri štúdiu v zahraničí

Aktuálna pandemická situácia to síce mladým sťažuje, ale keby sa vaše dieťa chystalo na študijný pobyt do zahraničia, mali by ste myslieť aj na cestovné poistenie.

TIP: Týka sa to aj situácií, ak mladý človek študuje len na krok v susednej Českej republike či v Rakúsku.

Verejné zdravotné poistenie, a teda aj Európsky preukaz zdravotného poistenia od zdravotnej poisťovne totiž mladým v cudzine vykryje len minimum nákladov spojených s ošetrením a liečbou. Ako sa teda pre takéto prípady poistiť?

Niektoré poisťovne vytvorili aj špeciálne produkty pre našich študentov v zahraničí. Poistenie kryje hlavne liečebné náklady, ktoré im vzniknú pri návšteve lekára, v prípade úrazu alebo choroby. Okrem toho takéto poistenie môže obsahovať aj úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti keby v cudzine spôsobili škodu alebo aj poistenie batožiny,” dodáva riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk Štefan Fajnor.

Výber vhodného poistenia nepodceňujte

Výber vhodného životného poistenia rozhodne nepodceňujte. Obráťte sa na odborníkov, ktorí majú prehľad o cenách, podmienkach, ale aj výlukách či háčikoch rôznych poistných produktov na trhu a vedia vám ich objektívne porovnať s ohľadom na vaše potreby, životnú aj finančnú situáciu.

Finančných sprostredkovateľov z FinGO.sk nájdete na celom Slovensku a bezplatne a nezáväzne vám skontrolujeme aj vaše staršie poistné zmluvy. Budete si tak istí, že vás pred nepredvídanými situáciami chránia naozaj dostatočne.

Zavolajte nám na 0949 846 222 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *