24. septembra 2021

10 RÁD PRE RODIČOV: KEDY DAŤ DEŤOM PRVÉ VRECKOVÉ, SPORIACE PRASIATKO ALEBO ZALOŽIŤ ÚČET

1. Kedy začať s prvým vreckovým

Ideálny vek na prvé vreckové je 6 – 7 rokov, kedy už deti vedia počítať a okrem prvých návykov v rámci vytvárania finančnej gramotnosti si môžu lepšie precvičiť aj matematiku. Zároveň už v tomto veku začínajú rozumieť hodnote peňazí. Chápu, že v obchode sa za nákup platí, často si už samé vedia kúpiť keksík alebo lízatko. Preto je práve v tomto období vhodné začať s deťmi hovoriť o peniazoch, vysvetliť im na čo slúžia a rovnako aj začať s prvým vreckovým.

2. Koľko peňazí dávať deťom

Výška vreckového je vašom zvážení a samozrejme môže byť individuálna. Neodporúčam ale dávať deťom zbytočne vysoké sumy, aby si uvedomili, že každá vec niečo stojí a vážili si hodnotu peňazí. Napríklad vo veku 6 rokov stačí dať dieťaťu vreckové 5 eur na týždeň. Neskôr, napríklad vo veku 10 rokov keď je dieťa samostatnejšie, môže to byť aj 10 – 15 eur a stredoškolák môže dostávať vreckové 20 – 30 eur.

TIP: Už vo veku od 10 rokov totiž môžete na deti presunúť aj isté povinné výdavky ako napríklad peniaze za krúžky alebo pomôcky do školy, ktoré budú platiť zo svojho vreckového.

Deti sa tak naučia, že existujú aj výdavky, na ktoré je potrebné myslieť a ktoré musia uhradiť bez ohľadu na to, či sa im to páči alebo nie.

3. Kedy vreckové navýšiť a kedy znížiť

Prvé finančné návyky u detí je dobré v prvých rokoch poňať ako zábavnú hru, čo deti určite ocenia. V každej hre však platia pravidlá, ktoré sa neporušujú, pretože inak by to pokazilo zábavu. Preto je napríklad dobré, ak dáte deťom možnosť navýšiť si vreckové ako odmenu za práce alebo pomoc nad rámec svojich bežných povinností.

Naopak, v prípade ak sa dieťa nespráva dostatočne zodpovedne, má zlé výsledky v škole alebo zanedbáva domáce povinnosti, je na mieste vreckové dočasne znížiť a vysvetliť mu, že pre získanie plného vreckového je podmienkou plnenie si bežných povinností a takisto slušné správanie.

4. Vyhnite sa častej chybe rodičov

Najväčšou slabinou pri vreckovom žiaľ býva rodič, ktorý sa nad svojim dieťaťom „zľutuje“ a dá mu peniaze navyše vždy keď tie svoje dieťa minie. Týmto spôsobom však vytvárate jeden z najhorších návykov – dieťa si zvykne na to, že peniaze môže pokojne minúť a keď bude potrebovať, nájde sa niekto, kto mu ich poskytne.

V dospelosti to môže znamenať, že finančné rozhodnutia budú viesť k nezmyselnému zadlžovaniu sa.

5. Sporiace prasiatko nie je len na hranie

Aj sporiace prasiatko je dobré založiť v rovnakom veku ako začíname budovať finančnú gramotnosť dieťaťa, teda vo veku 6 – 7 rokov. Deti však určite musia vedieť, prečo si vlastne sporia. Ideálnou motiváciou je, ak si vopred určia budúci cieľ, teda že si napríklad po nasporení 10 eur kúpia hračku, po ktorej túžia a podobne. Prasiatko je praktické najmä na začiatku, kedy si deti začnú odkladať drobné sumy.

6. Finančné pravidlá ako u “dospelákov”

Jedna z najlepších vecí, ktorú môžete ako rodič urobiť, je uplatňovať pri výchove pravidlá bežného života “dospelákov”. Napríklad ak dieťa peniaze hneď neminie a bude si ich odkladať do prasiatka, tak by ste ho mohli za jeho zodpovednosť odmeniť ešte špeciálnou odmenou. Alebo si môžete od dieťaťa na isté obdobie „požičať“ a vrátiť mu vyššiu sumu.

Naopak, pokiaľ dieťa túži po niečom na čo ešte nemá nasporených dostatok peňazí, môžete mu ich požičať s tým, že neskôr vám bude musieť vrátiť vyššiu sumu. Sú to najzákladnejšie úkony finančného trhu. 

7. Kedy založiť dieťaťu účet

Vo vyššom veku, približne 10 rokov, už môžete dieťaťu založiť účet v banke. Je to o dosť praktickejšie. Z pohľadu zhodnotenia a úrokov v súčasnosti neexistuje na trhu žiadny detský účet, kde by malo zmysel dieťaťu aj sporiť. Úroky sú maximálne na úrovni 1 % ročne, takže si pri sumách niekoľkých desiatok alebo stoviek eur ročne sumu, ktorú vám banka pripíše na úrokoch, ani nevšimnete.

Výhoda však spočíva v tom, že sa deti naučia pracovať s internetbankingom, prípadne smartbankingom.

8. Platobná karta pre starších

Rozhodnutie, kedy dať dieťaťu do ruky prvú platobnú kartu, je veľmi individuálne. Existujú deti, ktoré už aj v 7 rokoch vedia byť dostatočne zodpovedné a zároveň sú deti, ktoré by nemali mať vlastnú kartu ani keď dovŕšia 15 rokov. Vo väčšine bánk existujú aj limity, od akého veku banka vydá dieťaťu platobnú kartu, pričom najčastejšie je to od 8 rokov. Určite je ale vhodné, aby si deti postupne zvykli využívať platobnú kartu.

TIP: Má to aj svoje výhody, lebo na karte sú peniaze viac v bezpečí. Pokiaľ kartu stratia a napríklad nemajú aktivované bezkontaktné platby, tak sa nič nedeje. Keby však stratili peniaze v hotovosti, väčšinou o ne hneď prídu.

sporenie pre deti

9. Nechajte deti rozhodovať

Je dôležité, aby ste sa deťom snažili dobre poradiť, ale zároveň ich vlastné rozhodnutia akceptovali. Ak sa napríklad rozhodnú, že si niečo kúpia, je jedno, ako veľmi sa vám to bude zdať nezmyselné. Je to jednoducho ich rozhodnutie. Ak by ste o ich úsporách rozhodovali vy, bolo by to celé zbytočné. Cieľom je nechať deti niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Veľmi rýchlo prídu situácie, kedy minú svoje úspory na nezmyselnú hračku alebo sladkosti a neskôr nebudú mať peniaze na to, aby mohli ísť napríklad s kamarátmi na výlet.

Práve tento moment je dôležitý a hoci to znie veľmi prísne, deti musia niesť za svoje finančné rozhodnutia následky. Toto sú práve tie momenty, ktoré vytvárajú správne finančné návyky.

10. Čo by mal vedieť školák a čo stredoškolák

Školáci by mali rozumieť hlavne základným pravidlám, a to sporeniu a pôžičkám. Pokiaľ pochopia tento princíp a naučia sa zodpovednosti šetrenia a tvorby finančnej rezervy na nepredvídateľné udalosti, je to to najdôležitejšie, čo budú neskôr v živote potrebovať vedieť. Na strednej škole je vhodné začať riešiť aj zložitejšie témy ako je investovanie alebo príprava na otázku bývania.

Dôležité obdobie však prichádza až v čase, keď mladí skončia strednú školu. Musia začať fungovať samostatnejšie, potrebujú riešiť financovanie vysokej školy, prípadne vlastného bývania, mnohí už začínajú zarábať.

V tomto momente môžete deťom najviac pomôcť dobrými radami a vysvetliť im aké majú možnosti. Prípadne im odporučiť, aby si našli kvalitného odborníka v oblasti financií, s ktorým budú tieto témy riešiť.

TIP: Ak sa chcete poradiť aj ohľadom sporenia alebo životného poistenia pre deti, zavolajte nám do LONFIN.sk na 0949 846 222. Spojíme vás s našimi skúsenými finančnými sprostredkovateľmi, ktorých máme vo všetkých 79 okresoch Slovenska.

Alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *