15. novembra 2021

Až tri štvrtiny rodičov sporia svojim deťom, no väčšinou veľmi neefektívne

image

Inflácia ujedá z úspor

Mnohí z rodičov však nezohľadňujú fakt, že pri dlhodobom sporení je najväčším nepriateľom inflácia, ktorá v súčasnosti atakuje hranicu 5 %. V praxi to znamená, že aj napriek snahe finančne zabezpečiť svoje dieťa pred odchodom na strednú či vysokú školu je výsledná hodnota úspor nižšia, ako by si mnohí želali.

Prieskum ďalej odhalil, že až 42 % rodičov preferuje svojim deťom odkladať peniaze na sporiacom účte. Na vkladných knižkách je to už iba menej ako desatina.  Aktuálne sú však úrokové sadzby na týchto produktoch blízke nule, čo v kombinácii s každoročným zdražovaním výrazne znehodnocuje výslednú sumu.

Rozdiely sú v tisíckach eur

Odborníci preto odporúčajú využiť radšej investičné sporenie. Výhodou je, že stačí odkladať aj menšiu sumu, pričom riziko spojené so situáciou na finančných trhoch sa rozloží v čase viacerých rokov. Investovanie sa tak stáva dostupnejším aj pre bežných ľudí.

„V prospech investičného sporenia hovoria aj doterajšie výsledky. Napríklad, ak by rodič pred 14-timi rokmi založil svojmu dieťaťu namiesto bežného sporenia radšej investičné, celková suma by bola vďaka situácii na finančných trhoch a v dôsledku zloženého úročenia dnes dvojnásobná. Už pri 20-eurovom sporení by zhodnotil svoje peniaze o niekoľko tisíc eur,“.

Deti učia narábať s peniazmi

Zaujímavosťou je, že podľa prieskumu je kľúčová aj predchádzajúca skúsenosť. Až 83 % rodičov potvrdilo, že sa pri výbere produktu pre svoje dieťa riadi svojimi skúsenosťami. Teda ak má rodič skúsenosti s investovaním, je pre neho prirodzenejšie investovať aj svojmu dieťaťu.

Robiť dobré finančné rozhodnutia je podmienené predovšetkým finančnou gramotnosťou.

 

 

Zavolajte nám do LONFIN.sk na 0949 846 222 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *