17. decembra 2021

Bez poistenia na svah ani nechoďte, lyžovačka sa vám môže poriadne predražiť

image

Posledná zimná sezóna 2020/2021 zaskočila prevádzkovateľov rekreačných stredísk, ale aj samotných lyžiarov. Na svah sa nedostali tak, ako by sa viacerým žiadalo. Pandémia zasiahla a obľúbený zimný šport zažíval jednu stopku za druhou. Tento rok by situácia mohla byť o niečo priaznivejšia. Počas uplynulého víkendu sa začalo lyžovať už aj na domácich svahoch. Preto sme sa pozreli, na čo je potrebné dať si pozor a ako sa zabezpečiť na zimnú dovolenku tak, aby sa v prípade úrazu alebo iných škôd výrazne nepredražila.

Lyžovačka v zahraničí môže vyjsť draho

Lyžovačka na krásne upravenom svahu môže byť spomienkou na príjemne strávený čas, ale aj nemusí. Poisťovne evidujú prípady, keď lyžiari museli siahnuť hlboko do svojich peňaženiek.

Poisťovňa opisuje prípad, keď sa klient na zjazdovke v Rakúsku zrazil s iným lyžiarom, ktorý sa pri kolízii zranil. Horská služba zraneného muža odviezla helikoptérou do nemocnice. Zlomenú nohu mu ošetrili a zafixovali. „Po polroku prišla klientovi výzva od právnika zrazeného lyžiara. Nárokoval si bolestné 35-tisíc eur za spôsobenú ujmu,“ vysvetľuje špecialistka.

Klient mal poistenú zodpovednosť na zdraví iba na 20-tisíc eur. „Ak by sme mu vyplatili túto sumu, limit by nekryl nárok poškodeného. Zabezpečili sme preto právnika, ktorý zastupoval klienta pred súdom, ktorý priznal zrazenému lyžiarovi nárok na bolestné a plnenie znížil na 13 500 eur,“ dopĺňa. S právnymi poplatkami dosiahlo celkové plnenie za klienta 19 100 eur. Vďaka tomu, že sa poistné náklady zmestili do limitu poistnej zodpovednosti, klient napokon nemusel nič doplácať.

Myslite na čo najkomplexnejšie poistné krytie

Pri lyžovačke za slovenskými hranicami sa odporúča uzavrieť čo najkomplexnejšie poistenie. Malo by zahŕňať liečebné náklady bez limitu krytia, úraz, batožinu, zodpovednosť za škodu, doplnkové asistenčné služby a náklady na záchrannú činnosť. Užitočné je aj poistenie zodpovednosti za škodu.

„Ak totiž poistený spôsobí niekomu škodu, poškodení si neváhajú vymáhať náhradu škody aj súdnou cestou. Takéto škody, hoci nebývajú veľmi časté, sa môžu vyšplhať aj na niekoľko desiatok tisíc eur,“ reaguje hovorkyňa.

Poisťovňa tiež odporúča poistenie občianskej zodpovednosti, ktoré kryje škody na majetku, veciach, ale aj na zdraví tretích osôb. Klient si ho môže uzavrieť aj ako samostatné poistenie s krytím do výšky 500-tisíc eur.

„Toto poistenie chráni klientov aj v prípadoch, ak poškodený požaduje od vinníka odškodnenie za spôsobený úraz na lyžiarskom svahu alebo škodu na lyžiarskej výbave, ktoré sa môžu v zahraničí vyšplhať do skutočne vysokých súm,“ komentuje hovorkyňa s tým, že odporúča uzavrieť si aj cestovné poistenie na bežné rekreačné športy. V prípade skialpinizmu je potrebné pripoistiť si aj špeciálne športové krytie.

Na čo je potrebné si dať pozor v zahraničí

  • Nepodpisujte nič, čomu nerozumiete. Pri spornej kolízii, kde nie je jasný vinník, môžete takto nechtiac na seba prevziať vinu.
  • Zabezpečte si výpovede svedkov.
  • Fotografiami zdokumentujte škodu.
  • Odpustite si pohárik na svahu, pretože poisťovňa môže znížiť či zamietnuť poistné plnenie.

Európsky zdravotný preukaz určite nestačí

Niektorí klienti sa stále spoliehajú iba na klasické zdravotné poistenie. Poisťovne však upozorňujú na možné problémy. Náklady na úraz pri lyžovačke v zahraničí môžu dosiahnuť aj viac ako 100-tisíc eur. Zdravotné poistenie z toho pritom vykryje len minimum.

Európsky zdravotný preukaz nekryje náklady v súkromných zdravotníckych zariadeniach, nekryje ani spoluúčasť pacienta v štátnych zariadeniach, takisto nie vždy pokrýva náklady na transport a vôbec nerieši právne služby,“ ozrejmuje hovorkyňa poisťovne.

Ak si však klient zabezpečí cestovné poistenie, získa k nemu aj asistenčné služby, ktoré mu poradia v každej situácii. Poisťovňa odporúča kontaktovať asistenčné služby okamžite v prípade akéhokoľvek problému.

Taliani budú vyžadovať poistenie zodpovednosti

Ak to epidemiologická situácia dovolí a v roku 2022 sa vyberiete na lyžovačku do Talianska, dajte pozor na dodržiavanie nových nariadení na miestnych zjazdovkách.

„Po novom k nim patrí aj povinnosť mať uzavreté poistenie zodpovednosti pre prípad, že by ste niekomu neúmyselne spôsobili škodu na zdraví alebo majetku,“ konštatuje hovorkyňa. Podľa nej Taliani sú pripravení lyžiarov a snowboardistov na svahoch kontrolovať a pri zistení nedostatkov pokutovať a vykázať zo strediska.

Lyžovačka na domácich svahoch sa predsa len začala

Lyžiarska sezóna na Slovensku sa napriek nepriaznivej pandemickej situácii v uplynulých dňoch predsa len začala. Lyžuje sa zatiaľ len v niektorých zimných strediskách. Vstup majú len zaočkovaní a tí, ktorí už prekonali ochorenie COVID-19. Krátkodobé ubytovanie v hoteloch zatiaľ nie je možné a reštaurácie vydávajú jedlo iba cez okienka.

Aj doma je dôležité nepodceniť poistenie

Aj zdanlivo nenáročná túra v slovenských zasnežených horách sa môže skončiť záchrannou akciou. Stačí len zablúdiť, alebo uviaznuť v ťažkom teréne. V horách môže ľahko dôjsť aj k zraneniu. Za zásah sa platí priemerne okolo 350 eur. Ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie a nasadenie vrtuľníkom, cena sa môže vyšplhať až na niekoľko tisíc eur.

V prípade lyžovačky v slovenských horách poisťovne odporúčajú takisto cestovné poistenie, ktoré pozostáva z poistenia batožiny, úrazu a zodpovednosti za škodu. Športové a rekreačné aktivity, čiže bežkovanie, pešiu turistiku, pohyb mimo zjazdoviek, je lepšie kryť špeciálnym poistení do hôr.

„Toto poistenie hradí náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie osôb v tiesni, poskytnutie prvej pomoci, prepravu k najbližšej sanitke či transport do zdravotníckeho zariadenia vrtuľníkom,“ vysvetľuje. Poistenie je možné uzavrieť krátkodobo, alebo na celý rok s možnosťou pripoistenia rizikových športov a povolaní.

V poisťovniach majú pre klientov pripravených viacero poistných balíkov. Pokrývajú pešiu turistiku, zjazdové lyžovanie na vyznačených tratiach, bežecké lyžovanie, snoubording, sánkovanie a jazdu na boboch, ale aj krytie pre adrenalínových klientov, ktoré zabezpečuje aj zjazdové lyžovanie a snoubording mimo vyznačených tratí.

Nezdržujte sa chodením do poisťovne a zriaďte si cestovné poistenie online do 2 minút. Najlacnejšie cestovné poistenie. Porovnajte ponuky poisťovní a ušetrite! všetky poisťovne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *