8. júna 2022

Dlhodobé sedenie nám spôsobuje zdravotné problémy

Dlhodobé sedenie je pre naše zdravie horšie než stres či nadváha.

Priemerný dospelý človek strávi sedením deväť až desať hodín denne. Niet sa čomu čudovať, sedíme celý deň v škole alebo v práci, cestou domov sedíme v aute alebo v autobuse a večer zasa sedíme na gauči pred televízorom. Sedenie je pre nás síce pohodlné a mnohí v tejto polohe radi relaxujú, no vedeli ste, že dlhodobé sedenie zvyšuje podľa viacerých výskumov riziko predčasnej smrti v súvislosti s rozličnými zdravotnými problémami? Dlhodobé sedenie totiž všeobecne zhoršuje zdravotný stav bez ohľadu na vek, pohlavie, index telesnej hmotnosti či cvičenie.

Bolesti chrbta

Bolesti krku, pliec a chrbta sú asi najznámejším dôsledkom dlhodobého sedenia. Podľa odborníkov nie je priemerný človek schopný vzpriamene sedieť dlhšie ako tri minúty bez toho, aby nezmenil polohu do uvoľnenej pozície. Väčšinou tak sedíme nesprávne a hrbíme sa, čo vyvíja negatívny tlak na stavce, väzivá, kĺby a svaly. Výsledkom je nielen chronická bolesť chrbtice, horšia flexibilita, ale napríklad aj problémy s medzistavcovými platničkami.

Nielen karpálny tunel

Aj úžinové syndrómy sa spájajú so sedavým zamestnaním. Ak k tomu pridáte aj prácu na počítači či nosenie obtiahnutého oblečenia, ľahko si spôsobíte neprimeraný tlak na nervovú sústavu v anatomicky zúžených miestach. Asi najznámejším úžinovým syndrómom je karpálny tunel, ktorý sa vyskytuje prevažne u administratívnych pracovníkov, pričom ženy postihuje častejšie než mužov, a to dokonca v pomere 4 : 1.

Srdcovo-cievne ochorenia

Telo sa skladá z viac ako 700 svalov a 360 kĺbov. Ak sa dostatočne nehýbeme, svaly ochabujú, skracujú sa a po čase sa k únave a zníženej výkonnosti môžu pridružiť aj problémy s obehovou sústavouDlhé sedenie potom môže viesť nielen k opuchnutým členkom a ku kŕčovým žilám, ale aj k ťažkostiam so srdcomV mnohých prípadoch je dokonca potrebné implantovať kardiostimulátor alebo defibrilátor.

Obezita

Vedeli ste, že už po hodine sedenia klesá produkcia enzýmov, ktoré pomáhajú spaľovať tuky, a to až o 90 %? Podľa britského výskumu majú ľudia so sedavým zamestnaním srdcový obal vyplnený omnoho hrubšou vrstvou tuku. Sedením sa totiž metabolizmus spomaľuje, a tak spálime menej kalórií, pričom prebytočné množstvo sa v tele ukladá ako tuk a ten má, ako určite viete, neblahé účinky na naše zdravie. 

Sedením k cukrovke

Dlhé sedenie oslabuje nielen svaly, ale aj pankreas. Ten sa dlhodobým sedením stáva menej pružným pri tvorbe inzulínu. Na rozklad glukózy musí produkovať viac inzulínu, čo postupne vedie k vzniku cukrovky.

životné poistenie kalkulačka

Zvyšuje sa riziko rakoviny

Viaceré štúdie potvrdili, že sedavé zamestnanie zvyšuje riziko výskytu rakoviny. Francúzsky týždenník L’Express napríklad informoval o austrálskej štúdii, podľa ktorej viac ako desať rokov trvajúce sedavé zamestnanie zdvojnásobuje riziko vzniku rakoviny, najmä hrubého čreva, prostaty a konečníka. Podľa štúdie American Cancer Society majú muži sediaci denne viac ako šesť hodín o 20 percent vyššiu úmrtnosť než tí, ktorí na stoličke strávia menej ako tri hodiny. Ženy sú na tom ešte horšie, riziko je vyššie až o štyridsať percent.

Ak ste si práve s hrôzou uvedomili, koľko ste dnes už presedeli a aký negatívny dôsledok to má na vaše zdravie, nezúfajte. Na zmenu životného štýlu nie je nikdy neskoro. V práci alebo v škole si pravidelne robte krátke prechádzky alebo sa ponaťahujte, či urobte pár drepov. V hromadnej doprave zostaňte radšej stáť a večerné vylihovanie pred televízorom vymeňte za nejakú pohybovú aktivitu.

Pre ľudí v administratíve

Ak máte sedavé zamestnanie, je vhodné pre každý prípad uzavrieť aj životné poistenie vytvorené špeciálne pre ľudí, ktorí pracujú v administratíve. Poistenie ochorení spojených s administratívou vám pomôže, ak vám bude diagnostikovaná cukrovka II. typu s inzulínovou liečbou, podstúpite implantáciu kardiostimulátora alebo defibrilátora, operáciu karpálneho tunela či operáciu prietrže medzistavcovej platničky. Veľkou výhodou tohto poistenia je aj príspevok na prevenciu až do 500 eur, ktorý môžete využiť na lekárom navrhovanú kúpeľnú liečbu jedného z týchto ochorení.

Poistenie navyše možno rozšíriť o ďalšie poistenia, ako napríklad poistenie závažných ochorení s krytím rakoviny či infarktu alebo poistenie chirurgického zákroku.

Ak už aj nejaké poistenie máte alebo si plánujete uzatvoriť poraďte sa zadarmo s našimi specialistami z LONFIN.sk.  Alebo nám zanechajte kontaktné údaje a my sa vám ozveme.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *