13. decembra 2022

POČULI STE O INFLÁCII?

 

Ceny tovarov a služieb sa v trhovej ekonomike môžu kedykoľvek meniť. Niektoré ceny rastú, iné zasa klesajú. O inflácii hovoríme vtedy, keď dochádza k všeobecnému rastu cien tovarov a služieb. To znamená, že za jedno euro sa toho dá dnes kúpiť menej ako včera. Inými slovami, inflácia znižuje hodnotu meny v priebehu času. Všetky tovary a služby spotrebované domácnosťami počas roka predstavujú tzv. kôš. Každý produkt v koši má vlastnú cenu, ktorá sa môže časom meniť. Porovnaním celkovej ceny koša v určitom mesiaci s jeho cenou v rovnakom mesiaci pred rokom získame ročnú mieru inflácie.

 

AKÝ VPLYV MÁ INFLÁCIA NA VÁŠ MAJETOK?

Nárast cien sa prejavuje aj na cenách stavebných materiálov a na cenách stavebných prác, ktoré ovplyvňujú ceny nehnuteľností – zvyšujú ich hodnotu, náklady na opravy či na znovunadobudnutie majetku. Údaje o medziročnom náraste týchto cien zverejňuje pravidelne Štatistický úrad Slovenskej republiky a nájdete ich pod názvom Index stavebných materiálov a stavebných prác a Index spotrebiteľských cien.

 

ČO Z TOHO PRE VÁS VYPLÝVA?

Pokiaľ narástla hodnota Vášho majetku, je dôležité, aby bol aj správne zabezpečený pre prípad neočakávanej škodovej udalosti a nedošlo k jeho podpoisteniu. Podpoistenie je situácia, kedy jednotlivé poistné sumy dojednané vo Vašej poistnej zmluve po určitom čase v dôsledku inflácie už nezodpovedajú aktuálnej hodnote Vášho poisteného majetku.

 

VZOROVÝ PRÍKLAD:

Ak je poistná hodnota rodinného domu podľa poistnej zmluvy 150 000 eur, ale v súčasnosti ho viete postaviť reálne až za 250 000 eur, potom je rodinný dom nedostatočne krytý pred následkami poškodenia majetku. V prípade poistnej udalosti by klient dostal plnenie len vo výške pomeru týchto dvoch súm, t. j. v tomto prípade by bol rozdiel pri totálnej škode až 100 000 eur. Klient by preto musel mať vlastné zdroje na kúpu či opravu nehnuteľnosti vo výške 100 000 eur, pričom ak by si správne nastavil pôvodnú poistnú sumu (limity plnenia) a nebol podpoistený, tak by ho poistné (cena poistenia) vyšlo len o pár desiatok eur viac ako pôvodné, čo je v porovnaní so stratou 100 000 eur pri poistnom plnení, významný rozdiel.

 

ČO VÁS OCHRÁNI?

Pravidelné prehodnotenie nastavenia parametrov poistnej zmluvy. Pri kontrole poistnej sumy (limitu plnenia) odborník každoročne upravuje výšku jednotlivých poistných súm dojednaných v poistnej zmluve na základe údajov o medziročnom vývoji rastu cien stavebných prác, materiálov, výrobkov spotrebovávaných v stavebníctve a spotrebiteľských cien, zverejnených Štatistickým úradom Slovenskej republiky.

Staršiu poistnú zmluvu radšej skontrolujte    

Ak máte uzavreté staršie poistenie, požiadajte odborníka, nech ho skontroluje. Môže totiž obsahovať nízke poistné sumy, prípadne len jednu či dve zložky poistenia. Tým pádom by ste sa mohli dožiť nepríjemného prekvapenia a v prípade poistnej udalosti sa dostať do finančných problémov.

Príklad: Uvedieme si to na príklade poisteného rodinného domu, ktorý poškodí povodeň alebo záplava. Pri nečakanej živelnej udalosti, ktorých je v poslednej dobe pre klimatické zmeny veľa, môžete zistiť, že vás vaša poistná zmluva reálne neochráni. Platili ste si ju celé roky, ale zbytočne.

Prečo? V tom lepšom prípade bude obsahovať aj riziko povodne a záplavy, avšak môže mať nesprávne alebo nedostatočne nastavenú poistnú sumu pre nehnuteľnosť alebo pre domácnosť. Prípadne sa krytie v rámci vašej zmluvy vzťahuje len čisto na stavbu alebo len na zariadenie domácnosti.

TIP: Preto neváhajte a oslovte našich odborníkov, ktorí vám zmluvu skontrolujú bezplatne.

Uzatvorte si cenovo výhodné poistenie

Či už potrebujete poistenie na novú nehnuteľnosť alebo už poistku máte a chcete si ju skontrolovať a porovnať s aktuálnymi ponukami na trhu, nezabúdajte, že produkty poisťovní sa líšia rozsahom krytia, aj cenovo.

  • Rozdiely sú aj v poistných limitoch, možnostiach pripoistení ako sú napríklad domáci miláčikovia, bicykel a elektrobicykel, záhrada alebo náhrobný kameň, a takisto aj v rozsahu asistenčných služieb.
  • Preto si nezisťujte možnosti poistenia len v jednej poisťovni, ale urobte si prieskum naprieč celým trhom.
  • Ponuky v poisťovniach si môžete rýchlo a jednoducho porovnať zadaním základných údajov do našej kalkulačky.
  • Na rozdiel od banky vám vieme objektívne porovnať a odporučiť to najvýhodnejšie poistenie z celého na trhu.
  • Naši makléri z LONFIN.sk vám nastavia poistné sumy a rozsah poistného krytia tak, aby vaše poistenie bolo kvalitné, cenovo výhodné a aby vás chránilo pre všetky situácie, ktoré sa vám môžu prihodiť.

Zavolajte nám do LONFIN.sk na 0945 502 503 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *