6. septembra 2021

Najčastejšie chyby pri riešení hypotéky na vlastnú päsť

Množstvo ľudí sa snaží zriadiť si hypotéku aj napriek tomu, že nemajú finančné rezervy, majú nestabilný príjem, alebo dokonca iné pôžičky.

Možno si práve hovoríte, že “mýliť sa je ľudské”, avšak taká chyba nás môže vyjsť zbytočne draho. Pri hypotéke je teda lepšie chybe predísť a ušetriť si tak množstvo stresu. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robíme?

Zlý odhad výšky nákladov spojených s hypotékou

Je potrebné vopred zistiť aké náklady budeme mať pri zriadení hypotéky. Najvyšším jednorázovým poplatkom je poplatok za poskytnutie úveru. Ďalej treba spočítať náklady vo forme úrokov, náklady za zmeny pôvodného zmluvného dojednania (napríklad mimoriadne splátky) a netreba zabúdať ani na náklady na uzatvorenie produktov súvisiacich s hypotékou (bežný účet, poistenie nehnuteľnosti, životné poistenie, …). Žiadatelia o hypotéku tiež často neberú do úvahy poplatky na správe katastra, ktoré sú minimálne 66€.

Najskôr hľadáme bývanie, až potom riešime financie

Podľa prieskumu Fingo až 39% ľudí najskôr hľadá nehnuteľnosť, až potom sa zaujíma o možnosti úverovania. Mali by ste si však najprv preveriť aké sú vaše finančné limity, aby ste si rezervovali takú nehnuteľnosť, ktorú si môžete dovoliť.

Nevýhodné poistenie

Uzavretie poistenia nehnuteľnosti je nevyhnutnou podmienkou pre poskytnutie hypotéky. Väčšina bánk poskytuje poistenie v spolupráci s konkrétnymi poisťovňami. Toto poistenie však pre vás nemusí byť to najvýhodnejšie, odporúčame preto preskúmať celý trh s čím vám rád pomôže finančný sprostredkovateľ.

Nevýhodná úroková sadzba

Nemalé sumy ťažko zarobených peňazí môžete ľahko stratiť aj na nevýhodnej úrokovej sadzbe. Ľudia majú tendenciu ísť len do jednej, či dvoch bánk v ktorých sú klientom a vybaviť úver rovno tam. Pritom v inej banke môžu získať lepšie podmienky. Samozrejme, takýto prieskum je časovo veľmi náročný, no s výberom správneho produktu vám viem opäť pomôcť finančný sprostredkovateľ.

Ako zvýšiť šancu na úver?

Ako sme už viackrát spomínali, odporúčame využiť služby finančného sprostredkovateľa. Nezávislý hypotekárny špecialista má oveľa väčší prehľad o podmienkach, akceptácii žiadateľov o úver, ale aj o rozdieloch v ich posudzovaní naprieč celým bankovým trhom.

Sprostredkovateľ vás vie správne nasmerovať a zvýšiť tak šancu získať čo najlepšie podmienky.

Okrem finančnej úspory tak vďaka sprostredkovateľovi ušetríte aj veľa času a stresov na ceste k vlastnému bývaniu.

Nezabudnite nás kontaktovať 0949 846 222 alebo nám napíšte správu a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *