30. septembra 2021

Sociálna poisťovňa nemá dosť peňazí na dôchodky

 

Na vyplácanie starobných a predčasných starobných dôchodkov využila Sociálna poisťovňa od začiatku januára do konca júna tohto roka 790 miliónov eur z prebytkov iných fondov sociálneho poistenia. Výdavky fondu starobného poistenia boli totiž za šesť mesiacov tohto roka o 849,7 milióna eur vyššie ako príjmy tohto fondu. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne ku koncu júna tohto roka.

Nedostatok prostriedkov na výplatu starobných a predčasných starobných penzií poisťovňa vykryla sumou 440 miliónov eur z rezervného fondu solidarity, ďalších 290 miliónov eur smerovalo na starobné a predčasné starobné dôchodky z fondu invalidného poistenia, čiastkou 40 miliónov eur pomohol fond poistenia v nezamestnanosti a zvyšných 20 miliónov eur tvorila výpomoc z prebytkového fondu úrazového poistenia. Takmer 175,5 milióna eur zostalo vo fonde starobného poistenia ako prebytok z minulého roka.

Deficitný bol pritom za šesť mesiacov tohto roka aj fond nemocenského poistenia, a preto mu sumou 215 miliónov eur pomohol rezervný fond solidarity. Príjmy nemocenského fondu totiž za január až jún tohto roka dosiahli 372,1 miliónov eur a výdavky 612,3 milióna eur. Výdavky fondu starobného poistenia, z ktorého Sociálna poisťovňa vypláca starobné a predčasné starobné penzie, za šesť mesiacov tohto roka predstavovali 3,46 miliardy eur. Príjmy tohto fondu však boli len na úrovni 2,61 miliardy eur. Poisťovňa tak musela rovnako ako v predošlých rokoch vykrývať výdavky na starobné a predčasné starobné dôchodky aj z príjmov z odvodov, ktoré boli pôvodne určené na vyplácanie invalidných dôchodkov, dávok v nezamestnanosti, či úrazových dávok.

 

Máme ale dobrú správu

Moderná doba prináša množstvo možností, ako si začať na dôchodok šetriť. Pri správnom nastavení sporenia si ušetrené peniaze môžete zniekoľkonásobiť. Ak začnete sporiť včas, tak si na dôchodku môžete pravidelne užívať dovolenku v exotike alebo golf s vnúčatami.
Ak chcete zistiť aké sú vaše možnosti dôchodkového sporenia, neváhajte nás kontaktovať na tel. 0949 846 222 a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *