22. novembra 2021

Poisťovne zatiaľ „držia“ pôvodné ceny poistenia nehnuteľností, no analytici očakávajú, že budú rásť

Zdražovanie sa musí premietnuť do poistného
„Rast cien stavebných materiálov sa bude musieť premietnuť do navýšenia poistného, najmä v prípade poistenia nehnuteľností,“.

Poistná suma by mala brať do úvahy reálne náklady aj na prípadnú rekonštrukciu bývania. „Pri vyšších cenách stavebných materiálov hodnoty nehnuteľností rastú, a poistenie tento rast musí zohľadniť. Poisťovne budú pravdepodobne v blízkom čase na základe cenových indexov pristupovať k zdraženiu poistenia nehnuteľností,“.

Na pomoc proti inflácii si zobrali indexáciu
Niektorá poisťovna už uplatňuje nástroj na prispôsobenie hodnoty nehnuteľnosti aktuálnym cenám – takzvanú indexáciu, ako ochranu klienta pred infláciou. „Zohľadňujeme vývoj cien stavebných materiálov a stavebných prác, a tiež nárast indexov spotrebiteľských cien v domácnosti,“.

V praxi to znamená, že každý rok počas trvania poistenia má poisťovňa právo upraviť poistnú sumu a poistné pri poistení budovy indexom vývoja cien v stavebníctve z predchádzajúceho roka. Pri poistení domácnosti používa index minuloročných životných nákladov.

Indexácia sa podľa riaditeľa pre neživotné poistenie zo spoločnosti FinGo.sk Štefana Fajnora síce snaží zvyšovať poistnú sumu v čase, aby nedochádzalo k podpoisteniu, ale nekorešponduje úplne s reálnym zvyšovaním cien nehnuteľností.

Ako riešia situáciu finančné domy
Rast cien si uvedomujú viaceré finančné inštitúcie, pretože hodnota nehnuteľností a domácností je omnoho vyššia ako pred pár rokmi, keď sa poistenie uzatváralo. „Práve preto je potrebné pravidelne, ideálne každých 3 až 5 rokov prehodnocovať poistnú sumu, na ktorú má klient svoj majetok poistený,“. Cieľom je, aby v prípade poistnej udalosti poistné plnenie pokrylo všetky náklady na zabezpečenie bývania v rovnakom komforte.

Podľa Š. Fajnora by mali klienti vlastniaci nehnuteľnosť spozornieť: „Týka sa to najmä majiteľov domov a rekreačných chát. Pretože zvýšenie cien stavebných materiálov zvyšuje aj finančné nároky na obnovu alebo znovupostavenie danej nehnuteľnosti v prípade poistnej udalosti.“

Odborník odporúča majiteľom domov aj chalúp skontrolovať svoje poistné zmluvy, aby nedošlo k podpoisteniu. „Najideálnejší spôsob, ako si skontrolovať, či nie je nehnuteľnosť podpoistená, je mať k dispozícii aktuálny znalecký posudok,“ hovorí Š. Fajnor.

V prípade, že je hodnota nehnuteľnosti 150-tisíc eur, ale majetok je poistený iba na 50-tisíc eur, poisťovňa môže vyplatiť škody maximálne do výšky tejto sumu. Pri totálnej škode by teda mohol nastať aj existenčný problém. Niektoré poisťovne svojim klientom na výpočet aktuálnej cenovej hodnoty svojej domácnosti poskytujú špeciálnu aplikáciu.

Ako sa k výške poistného postavia banky?
Ceny poistenia upravujú aj banky. Zvyšovanie však zatiaľ nepriznala žiadna z nich. Dokonca niektoré poisťovne upravili v septembri tohto roku ceny poistenia nehnuteľností a domácností smerom nadol.

„Zároveň sme rozširovali poistné krytie, čo sa týka limitov aj nových rizík. Najbližšie mesiace neplánujeme poistné zvyšovať, pretože v rámci hypotekárneho procesu chceme aj naďalej klientom ponúknuť nielen kvalitné, ale aj cenovo dostupné poistenie,“.

„Nemáme žiadne informácie, že by malo dôjsť k zvyšovaniu poistného nehnuteľností. Je to skôr otázka na poisťovne,“.

 

LONFIN.sk finanční sprostredkovatelia na rozdiel od jednej poisťovne majú prehľad o celom finančnom trhu a nájdete ich na celom Slovensku. Výhodou spolupráce s našimi maklérmi sú práve ich skúsenosti s rôznymi situáciami, v ktorých sa ich klienti ocitli. Vďaka tomu vám môžu odporučiť, čo všetko je dôležité premyslieť aj pri voľbe poistenia.

Môžete sa s nami spojiť telefonicky na čísle 0949 846 222 alebo nám zanechajte vaše údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *