25. januára 2022

HYPOTÉKA PRE ŽIVNOSTNÍKOV V ROKU 2022: AKO JU ZÍSKAŤ?

mladý pár v novom dome

Podnikáte a uvažujete nad úverom na bývanie? Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na to, že aj od vášho zdokladovateľného príjmu sa odvíja šanca na získanie hypotéky. Banky totiž pri žiadosti o úver skúmajú daňové priznanie a účtovné výkazy, pričom každá má pri akceptovaní príjmov vlastný kľúč. Čo všetko by ste ešte mali vedieť? 

V článku sa dočítate:

  • Čo ovplyvňuje hypotéku u podnikateľov
  • Akú výšku úveru vám môžu schváliť
  • Ako dlho musíte podnikať
  • Aký príjem vám akceptuje banka
  • Na čo ešte dať pozor pri úvere

Žiadateľov o hypotéku, ktorí v banke dokladujú príjem z podnikania, v posledných rokoch pribúda. Vlani narástol aj počet živnostníkov, ktorí sa cez online porovnávače zaujímali o možnosť získať hypotéku alebo chceli refinancovať svoje existujúce úvery. Môže to byť spôsobené aj pandémiou, kedy sa Slováci vo zvýšenej miere zaujímajú aj o finančné produkty na diaľku, z pohodlia svojho domova.

Hypotéka pre živnostníkov a majiteľov s.r.o

Ak o hypotéku žiadate ako podnikateľ – či ste živnostník alebo majiteľ s.r.o-čky, vaša cesta k úveru môže byť v porovnaní so zamestnancom o niečo zložitejšia. Ovplyvňuje to viac faktorov.

„Rozhoduje dĺžka podnikania, druh podnikateľskej činnosti ako aj výška akceptovaného príjmu. Niektoré banky podnikateľovi nemusia schváliť hypotéku vôbec, iné vám akceptujú nižší príjem, ďalšie obmedzia LTV, teda výšku úveru v pomere k hodnote nehnuteľnosti,“.

Rozdiel v schválenej výške úveru môže byť diametrálne odlišný. Môžu to byť desiatky tisíc eur, v určitých prípadoch dokonca aj 100-tisíc eur.

Fingo výpočet hypotéky kalkulačka

Akú výšku úveru vám schvália

Ukážeme si to na príkladoch, ktoré sú počítané pri splatnosti hypotéky 30 rokov a priemernej úrokovej sadzbe 1 % p.a. Predpokladáme, že živnostník je slobodný, bezdetný a nespláca žiadne iné úvery. Príklady sú len orientačné a údaje sa v praxi môžu líšiť v závislosti od dosiahnutého ratingu klienta v banke.

hypotéka pre živnostníkov

Ako vidieť na príkladoch, rozdiely v bankách sú veľmi výrazné a každá vám môže poskytnúť inú výšku hypotéky. Pri rozhodovaní o hypotéke určite nestačí len prehľad o úrokových sadzbách a akciách.

Aj preto môže byť pre vás veľkou pomocou finančný sprostredkovateľ, ktorý pozná spôsob akceptácie príjmu v jednotlivých bankách a orientuje sa v možnostiach úverov naprieč celým bankovým trhom.

TIP: Chcete vedieť, akú hypotéku môžete dostať vy? Zavolajte nám do FinGO.sk na 0949 846 222 alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje a naše call centrum vás spojí so skúseným maklérom vo vašom okolí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *