12. februára 2022

3.PILIER – AKÉ MÁ VÝHODY A ČO O ŇOM TREBA VEDIEŤ

mince dôchodca

Prispievate si do tretieho piliera? Potom vám z doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) v týchto dňoch príde výpis z vášho sporiaceho účtu. Ak máte zmluvu uzavretú po roku 2014, DDS vám pošle aj potvrdenie o zaplatených príspevkoch, ktoré doložíte k daňovému priznaniu. Môžete tak ušetriť na dani, čo je jednou z výhod tretieho piliera.

V článku sa dočítate: 

  • Prečo si skontrolovať výpis z 3. piliera
  • Aké fondy si zvoliť podľa vášho veku
  • Koľko môžete ušetriť na daniach
  • Komu sa 3. pilier najviac oplatí
  • Kedy môžete vybrať nasporené peniaze
  • Ako sa ešte pripraviť na dôchodok

Do tretieho piliera si na Slovensku dobrovoľne prispieva viac ako 900-tisíc sporiteľov. Slúži na to, aby sme si vytvorili doplnkový zdroj príjmu, ktorý neskôr využijeme pri odchode do penzie. Spoliehať sa len na dôchodok zo Sociálnej poisťovne je pri súčasnom nastavení dôchodkového systému na Slovensku riskantné, a tak sa na starobu musíme zabezpečiť aj inak.

Je pravda, že 3. pilier nedosahuje také výnosy ako priame investície cez podielové alebo ETF fondy. No aj vďaka tomu, že si v ňom nemôžete zrušiť svoje konto hneď pri prvom zaváhaní, vytvoríte sa postupne väčší objem peňazí, s ktorými si na dôchodku prilepšíte.

Môžete využiť nielen zhodnotenie fondov, ale najmä daňovú úľavu a zamestnanci aj príspevky zamestnávateľa. Čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred odchodom do dôchodku zabezpečíte, tým vyššia je vaša šanca na dôstojnú starobu bez finančných problémov

Skontrolujte svoj výpis z 3. piliera

Vo výpise z tretieho piliera nájdete informácie o tom, koľko peňazí máte nasporených, v akých fondoch ich máte zainvestované a ako sa vám zhodnocujú.

Čo sa nachádza vo výpise

  • Výpis sa väčšinou skladá z dvoch častí. Nájdete v ňom základný prehľad o vašej zmluve a prognóze nasporenej sumy na dôchodku a v druhej časti sú podrobne rozpísané transakcie na vašom účte sporenia za minulý rok.
  • Základný prehľad obsahuje údaje o tom, koľko ste mali v 3. pilieri nasporených prostriedkov k 1. 1. 2021, koľko vám pribudlo v priebehu roka a aká je vaša nasporená suma k 31. 12. 2021.
  • Ďalšou veľmi dôležitou a podstatnou časťou výpisu je podrobný prehľad fondov, v ktorých máte zainvestované peniaze a údaje o ich výkonnosti, teda ako vám vaše fondy zhodnocovali peniaze.
  • Ak pracujete ako zamestnanec a na tretí pilier vám prispieva aj zamestnávateľ, v podrobnejšom popise transakcií máte vypísané zvlášť príspevky od zamestnávateľa a zvlášť tie vaše.
  • Na záver nájdete aj informácie o odplate, nákladoch a poplatkoch, ktoré si vaša DDS zúčtovala za správu a riadenie vášho účtu doplnkového dôchodkového sporenia.

TIP: V zmluve sa oplatí skontrolovať a v prípade potreby doplniť aj oprávnenú osobu, ktorá v prípade úmrtia sporiteľa dostane nasporené peniaze. Úspory z tretieho piliera vďaka tomu budú vyplatené rýchlejšie, bez zdĺhavého čakania na dedičské konanie.

Aké fondy si zvoliť

Posvieťte si vo svojom výpise najmä na fondy, do ktorých DDS investuje vaše príspevky. Rovnako ako v 2. pilieri, aj v 3 pilieri si môžete vybrať z rôznych typov fondov – obvykle sú to konzervatívny, vyvážený, akciový alebo indexový. Vybrať si môžete buď jeden z nich alebo kombináciu dvoch fondov.

  • Ak ste mladší a do dôchodku vám ostáva viac ako 10 rokov, odporúčame vám kombináciu indexového alebo rastového fondu, v ktorých vaše prostriedky zhodnotíte najvýhodnejšie.
  • U starších klientov, ktorým ostáva do dôchodku kratší sporiaci horizont ako 10 rokov, je zas vhodnejšie peniaze investovať do konzervatívneho alebo vyváženého fondu.

TIP: Tak ako môžete zmeniť samotnú DDS-ku, môžete vo svojej zmluve 3. piliera raz za rok zmeniť aj nastavenie svojich fondov. Obráťte sa na LONFIN.sk investičných špecialistov, ktorí vám vašu zmluvu radi skontrolujú a ak bude potrebná zmena, poradia vám, čo je vhodné upraviť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *