14. februára 2022

Aké sú podmienky na získanie hypotéky?

Plánujú banky v blízkej budúcnosti nejaké zmeny?

Vzhľadom na to, ako sa vyvíja situácia v rámci ekonomiky, ako sa otvárajú možnosti smerom k zahraničiu, banky, naopak, uvoľňujú kritériá pri viacerých typoch žiadateľov o hypotéku z oblasti gastronómie, cestovného ruchu a celkovo služieb a podnikateľov ako takých. Mnohí z týchto ľudí boli v minulom roku prakticky neúverovateľní. Dnes už existujú viaceré možnosti takmer pre všetkých klientov.

Budú banky sprísňovať podmienky?

Čo sa týka ostatných podmienok bánk, tu možno očakávať, alebo sme už aj zaznamenali, určité zmeny v úverovej politike. Niektoré banky evidujú výrazné poklesy zisku, ktoré sú spôsobené pandémiou a s tým súvisiacim rizikom zlyhania úverov a nutnosťou tvoriť opravné položky, ale aj dlhodobo nízkymi úrokovými sadzbami, čo má za následok znižovanie príjmov bánk. Výsledkom je korekcia úrokových sadzieb a úpravy sadzobníkov poplatkov bánk.

Niektoré banky postupne zdražujú svoje služby, za posledné týždne sme u mnohých boli svedkami výraznejšieho nárastu poplatkov za spracovanie hypotéky.

Fingo výpočet hypotéky kalkulačka

Aké sú podmienky na získanie hypotéky?

  • Výška vašich dlhov vrátane novej plánovanej hypotéky nesmie presiahnuť 8-násobok vášho čistého ročného príjmu.
  • Výška všetkých vašich úverových splátok nesmie presiahnuť 60 % vášho čistého príjmu zníženého o životné minimum. Musí vám tak zostať finančná rezerva vo výške 40 % z tohto príjmu, ktorá má slúžiť ako finančný vankúš na pokrytie prípadných neplánovaných výdavkov v domácnosti, resp. pri poklese príjmu a vďaka nemu by ste sa v budúcnosti mali vyhnúť nesplácaniu úverov.
  • Vaša hypotéka nesmie presiahnuť 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti – len štvrtina klientov sa kvalifikuje na úver do 90 % hodnoty nehnuteľnosti. To znamená, že buď musíte mať 20 % vlastných zdrojov, alebo musíte banke preukázať dostatočne vysoký príjem, aby ste boli schopní získať napríklad spotrebný úver na dofinancovanie kúpy.
  • Banky musia na vaše splátky hypoték, ktoré nie sú fixné na celú dobu splatnosti úveru, aplikovať tzv. stress test. Znamená to, že vám banka umelo navýši splátku tak, že k aktuálnej úrokovej sadzbe pripočíta 2 %, ktorými simuluje, či sa kvalifikujete aj na splácanie splátky v budúcnosti, ak by sa vaša úroková sadzba navýšila o spomínané 2 %, čo spôsobí navýšenie splátky.

Úverová minulosť a splácanie záväzkov 

Čo tiež zohrá svoju rolu, je vaše „skóre” v úverovom registri. Banky budú zisťovať, či splácate iné úvery načas, a či nemáte nedoplatky a dlhy. Takisto ich bude zaujímať ako poctivo platíte svoje sociálne a zdravotné poistenie a iné záväzky voči štátu.

Ako prebieha čerpanie hypotéky?

Ak nehnuteľnosť kupujete, peniaze sa odošlú na účet predávajúceho, a to jednorazovo alebo postupne. Záleží od toho, či hypotéku čerpáte naraz alebo na viackrát. Keď ide o hypotéku na refinancovanie, suma sa odošle podľa vyčíslenia zostatku úveru na účet pôvodnej banky. Tým sa zabezpečí jeho korektné splatenie. Pri účeloch ako je rekonštrukcia, výstavba alebo pri bezúčelovom úvere banka pošle peniaze na váš účet.

Množstvo praktických rád a tipov, ktoré využijete pri výbere vhodnej hypotéky, nájdete aj V NAŠOM E-BOOKU, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo

 

Fingo výpočet hypotéky kalkulačka

Zaujíma vás ešte niečo, ale odpoveď ste nenašli? Naši profesionálni finanční sprostredkovatelia z LONFIN.sk vám pomôžu. Zavolajte nám na 0949 846 222 alebo zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a prepojíme vás so skúseným maklérom vo vašom okolí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *