21. februára 2022

ÚROKY NA HYPOTÉKACH ZAČÍNAJÚ RÁSŤ. AKO SI ZAFIXOVAŤ ÚROK NA DLHŠIE OBDOBIE?

Zvyšovanie úrokových sadzieb sa v poslednom čase čoraz častejšie skloňuje aj na Slovensku. Prvé banky už dokonca ohlásili zdražovanie hypoték a ľudí preto láka predstava zabezpečiť si nízku a nemennú splátku na čo najdlhšie obdobie. Tento krok viete urobiť aj mimo výročia fixácie vašej úrokovej sadzby. Poradíme vám, ako na to.

V článku sa dočítate

  • Prečo viac ľudí preferuje dlhšie fixácie
  • Aké úrokové sadzby aktuálne ponúkajú banky
  • Ako si porovnáte úroky cez našu kalkulačku
  • 10 rád o fixácii úrokovej sadzby na hypotéke
  • S hypotékou môžete hýbať aj mimo výročia fixácie

Prečo viac ľudí preferuje dlhšie fixácie

Ľudia vnímajú, že historicky najnižšie úroky na hypotékach už pomaly končia. Ak si chcete zabezpečiť ešte stále výhodné úroky na čo najdlhšie obdobie, mali by ste sa poponáhľaťPrvé banky už totiž ohlásili zvyšovanie úrokov o pár desatín percent.

Práve kvôli očakávanému trendu rastu sadzieb v najbližších rokoch je výhodné zaistiť si ich na dlhé obdobie, ideálne na 5 či 10 rokov. Tento krok sa teraz oplatí a nemusíte ani čakať na výročie fixácie vašej úrokovej sadzby.

Aké úrokové sadzby aktuálne ponúkajú banky

Keď sa pozrieme na aktuálne ponuky hypoték, dlhšie fixácie sú síce o niečo drahšie, no rozdiely v úrokoch sú len na úrovni pár desatín percent.

  • 3-ročná fixácia začína s úrokmi od 0,40 %
  • 5-ročná fixácia začína od 0,60 % 
  • 7-ročná fixácia začína od 0,70 % 
  • 10-ročná fixácia sa začína od 0,99 %

Ako si podrobnejšie vysvetlíme nižšie, obdobie s nízkymi úrokmi je ideálne na to, aby ste si zafixovali výhodné podmienky na čo najdlhšie obdobie. Aj klienti s existujúcou hypotékou sa v tomto období môžu informovať, aké možnosti majú vo svojej banke. Ak by im vlastná banka nevyšla v ústrety, stále môžu využiť zaujímavé ponuky na trhu a refinancovaním si zaistiť top podmienky aspoň na 5, ale pokojne aj na 10 rokov.

TIP: Aktuálne úrokové sadzby na hypotékach si môžete veľmi rýchlo a jednoducho porovnať aj v našej praktickej hypotekárnej kalkulačke. 

hypotekarna kalkulacka

10 rád o fixácii úrokovej sadzby na hypotéke

  1. Fixácia úrokovej sadzby v prvom rade znamená istotu pre vás, že sa vám za vami zvolené obdobie nezmení výška mesačnej splátky hypotéky.
  2. Klienti si najčastejšie fixujú hypotéku na 3 alebo 5 rokov. Ale v závislosti od ponuky konkrétnej banky si môžete vybrať napríklad aj najkratšiu 1-ročnú alebo naopak 10-ročnú dobu fixácie, ktorú ponúka s výhodnými podmienkami čoraz viac bánk. Na trhu sa dokonca objavila výhodná ponuka s 20-ročnou fixáciou úroku.
  3. Po ukončení fixácie vám banka stanoví novú výšku úroku v závislosti od aktuálnych podmienok na trhu. Pred zmenou úroku vás o tom bude písomne informovať a vy sa môžete rozhodnúť, či nové podmienky na svojej hypotéke akceptujete alebo sa rozhliadnete po nižšom úroku v iných bankách.
  4. Ak vám po ukončení fixácie v inej banke ponúknu výhodnejšie podmienky, môžete v tomto čase svoju hypotéku refinancovať bez poplatku za predčasné splatenie.
  5. V období výročia fixácie sa môžete pokúsiť vyjednať si vo svojej banke lepšie podmienky, prípadne aj zmenu dĺžky fixácie v závislosti od aktuálnych okolností.
  6. Vo všeobecnosti sa v čase dlhodobo nízkych úrokových sadzieb oplatí zvoliť dlhšiu dobu fixácie, lebo cena za ňu je v súčasnosti naozaj veľmi priaznivá. Toto odporúčanie je vhodné pre klientov, ktorí preferujú stabilitu a nemennosť mesačnej splátky hypotéky.
  7. S dlhšou fixáciou si môžete aj lepšie plánovať rodinné výdavky, lebo budete vedieť, že máte splácanie tretiny úveru “pod kontrolou” – ak si napríklad vyberiete 10-ročnú fixáciu a máte hypotéku s 30-ročnou dobou splatnosti.
  8. Naopak, pri kratšej fixácii častejšie riskujete zmenu úrokovej sadzby. Táto flexibilita na jednej strane umožní vyťažiť z krátkodobo lacnejších úrokov, avšak prináša menšiu istotu v stabilite dlhodobých výdavkov domácnosti.
  9. Ak teda radi riskujete, môžete voliť najnižší úrok na trhu aj s kratšou fixáciou a napríklad po troch rokoch zistíte, či sa vám vaše rozhodnutie oplatilo alebo nie.
  10. Ak úroky po výročí fixácie stúpnu, tak si možno potom na splátkach priplatíte to, čo ste za 3 roky splácania ušetrili. Ak sa váš úrok nezmení, tak získate tým, že ste mali prvé roky najnižšiu možnú splátku.

TIP: Ak kupujete byt ako investíciu, zafixujte si úrok minimálne na 5 rokov. Keby ste totiž nehnuteľnosť predali skôr ako do piatich rokov od nadobudnutia, musíte platiť daň zo zisku aj odvod pre zdravotnú poisťovňu. Kratšia, napríklad 3-ročná fixácia by bola pre vás zbytočná.

Množstvo praktických rád a tipov pri výbere vhodnej hypotéky nájdete aj v našom sprievodcovi k novému bývaniu, ktorého si môžete stiahnuť zadarmo.

hypo_ebook

S hypotékou môžete hýbať aj mimo výročia fixácie

Ako sme uviedli vyššie, pri rozhodovaní o fixácii úrokovej sadzby teda určite zvážte okrem ceny, čiže výšky úroku, vaše individuálne plány súvisiace s bývaním. Zároveň sa oplatí vedieť aj to, že ani 10-ročná fixácia nemusí znamenať, že si ňou „zabetónujete“ zmeny v kratšom období ako 10 rokov.

  • V súčasnosti niekoľko bánk ešte stále prepláca poplatok za predčasné splatenie hypotéky.
  • Čiže v prípade nepredvídaných okolností nemusí byť pre vás ani dlhá fixácia prekážkou akýchkoľvek zmien.
  • Zároveň je aj väčšina bánk ochotná s vami rokovať v prípade, ak nie ste spokojný so svojim úrokom a zvažujete presun do inej banky. 
  • Aj mimo výročia fixácie vašej úrokovej sadzby vám teda môže banka prehodnotiť úrok a znížiť vám tak splátku alebo skrátiť lehotu splatnosti úveru.

Spoľahnite sa na skúsených odborníkov 

Keďže úrokové sadzby sú v dnešnej dobe naozaj nízke, odporúčame hrať na istotu a zvoliť si na hypotéke aspoň 5-ročnú dobu fixácie. Ponuky hypoték aj konkrétnych fixácií úrokov vo všetkých relevantných bankách na trhu si môžete porovnať aj cez náš online porovnávač.

LONFIN.sk finanční sprostredkovatelia na rozdiel od bankových pracovníkov majú prehľad o celom hypotekárnom trhu a nájdete ich na celom Slovensku. Výhodou spolupráce s našimi maklérmi sú práve ich skúsenosti s rôznymi situáciami, v ktorých sa ich klienti ocitli. Vďaka tomu vám môžu odporučiť, čo všetko je dôležité premyslieť aj pri voľbe viazanosti úroku vašej hypotéky.

Môžete sa s nami spojiť telefonicky na čísle 0949 846 222 alebo nám zanechajte vaše údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *