9. marca 2022

Každú desiatu poistnú udalosť spôsobí stret automobilu so zverou

image

V roku 2021 stret so zverou predstavoval jednu z najčastejších poistných udalostí krytých z havarijného alebo povinného zmluvného poistenia. Najviac prípadov sa udialo v posledných štyroch mesiacoch minulého roka. Počas nich bolo nahlásených až 45 % zo všetkých stretov so zverou. Škody na autách však spôsobovali aj nárazové vetry či pády predmetov.

Najviac kolízií sa vyskytlo na konci roka

Posledné mesiace roka 2021 prepísali štatistiky poistných udalostí, ktoré eviduje spoločnosť. Klienti vo zvýšenej miere nahlasovali najmä strety so zverou. Zastúpenie škôd spôsobených zverou na Slovensku stúpa dlhodobo, pričom práve jesenné a zimné mesiace patria v tejto oblasti k najnebezpečnejším.

„Koniec minulého roka opäť pripomenul, že strety so zverou patria medzi najriskantnejšie situácie na našich cestách. Zrážka s jeleňom či diviakom je krajne nebezpečná nielen pre vozidlo, ale predovšetkým pre samotných cestujúcich,“ podotýka riaditeľka Úseku underwritingu a likvidácie. Podľa jej slov stret so zverou celkovo predstavuje každú desiatu poistnú udalosť nahlásenú v rámci autopoistenia v roku 2021.

Počasie najviac vyčíňalo v lete

Na druhom mieste v rebríčku škôd na vozidlách sa počas minulého roka umiestnilo vyčíňanie extrémne nepriaznivého počasia. V rámci živlov mali vysoké zastúpenie poistné udalosti spôsobené na vozidlách nárazovými vetrami či víchricami. Najvýraznejšie sa prejavili v júni, júli a v auguste. Na tieto tri mesiace pripadá takmer 44 % zo všetkých škôd spôsobených búrkami či vetrom.

Počas leta 2021 dominovali škody, ktoré na autách spôsobilo krupobitie. Rekordným mesiacom minulého roka sa v tejto oblasti stal júl, na ktorý pripadá viac ako polovica všetkých nahlásených škôd krupobitím.

„Zima sa končí a najväčšie riziko v blízkej budúcnosti pre vozidlá budú predstavovať výmole na cestách, ktoré dokážu výrazne poškodiť podvozkové časti vozidiel a vedia spôsobiť škody aj vo výške niekoľko tisíc eur,“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *