3. júna 2022

CENY NEHNUTEĽNOSTÍ VÝRAZNE VZRÁSTLI. TIPY, AKO SA PRIPRAVIŤ NA KÚPU BYTU ČI DOMU

Ceny nehnuteľností na Slovensku medziročne vzrástli až o 23 %. Aj začiatkom tohto roka ich poháňal hlavne silný dopyt po bývaní a nedostatočná ponuka bytov a domov. V kombinácii s vysokou infláciou nie je veľa dôvodov, ktoré by tento trend obrátili. Ceny bývania budú do konca roka naďalej rásť, ale možno o niečo pomalšie. Ako môžete v tejto situácii kúpiť nehnuteľnosť výhodne? 

V článku sa dočítate:

  • Prečo ceny nehnuteľností stále rastú
  • Aká je priemerná cena bývania v krajoch SR
  • Na čo myslieť, ak zvažujete kúpu bytu či domu
  • Ako sa môžete na kúpu nehnuteľnosti vopred pripraviť
  • Prečo sa pri financovaní bývania obrátiť na maklérov z LONFIN.sk 

Prečo ceny nehnuteľností stále rastú

Rast cien nehnuteľností aj na začiatku roku 2022 už tradične spôsobila hlavne nedostatočná ponuka voľných realít na trhu. Navyše, kvôli rastúcim úrokovým sadzbám sa možno “rozhýbali” aj klienti, ktorí s kúpou nehnuteľnosti vyčkávali, takže dopyt po bývaní nezoslabol, práve naopak.

Súčasné rekordne vysoké cenovky bytov a domov sa nebudú tak skoro prepisovať smerom nadol. Ale je vysoký predpoklad, že v ďalšom období porastú miernejším tempom a začnú sa stabilizovať.

Na čo myslieť, ak zvažujete kúpu bytu či domu 

Na realitnom trhu teda platí stále tá istá rovnica – dopyt neutícha a niekoľkonásobne prevyšuje ponuku. Stále cítiť vysoký dopyt po kúpe aj zo strany investorov, ktorí nehnuteľnostiam dôverujú ako bezpečnému uchovávateľovi hodnoty peňazí. Ale najmä zo strany ľudí, ktorí si byty a domy kupujú pre vlastnú potrebu.

TIP: Ak v súčasnosti plánujete kúpiť byt na úver, prečítajte si 10 rád, na čo myslieť ešte pred žiadosťou o hypotéku.

výpočet hypotéky kalkulačka

Nových bytov sa stavia pomerne málo a ak sa stavať bude, tak drahšie, keďže ceny stavebných materiálov a prác vzrástli a do karát im nehrá ani vysoká inflácia. Navyše, mnohé stavebné spoločnosti hlásia problémy s garantovaním termínov dokončovania stavieb vzhľadom na výrazný nedostatok stavebných materiálov.

V praxi to môže znamenať spomalenie výstavby, a tým pádom aj nižší počet nových nehnuteľností na trhu.

TIP: Praktické rady, ako sa môžete dostať k novým ponukám bytov a domov rýchlejšie, nájdete v našom článku o kúpe nehnuteľnosti.

Ako sa na kúpu nehnuteľnosti vopred pripraviť

Ceny realít dnes rastú doslova v priamom prenose a stále sme na “trhu predávajúceho.” Čo to znamená?

  • Pri lepších nehnuteľnostiach, najmä pri novostavbách v dobrej lokalite o kúpu bytu často súperia viacerí záujemcovia.
  • Nehnuteľnosť sa preto napokon licituje, a tým pádom sa predá drahšie.
  • Predávajúci si veľakrát môžu vybrať, komu svoju nehnuteľnosť predajú.
  • Často uprednostnia práve kupujúceho, ktorý má finančné prostriedky pripravené v hotovosti, prípadne už má v bankách preverené svoje finančné možnosti.
  • Pri kúpe nehnuteľnosti teda platí “kto prv príde, ten prv berie”. O to viac sa treba na tento krok vopred finančne pripraviť
  • Preto určite odporúčam stretnúť sa čo najskôr so skúseným finančným maklérom, ktorý preverí vaše finančné limity. Ušetríte tak nielen čas, ale často aj peniaze a nervy.

Množstvo praktických rád a tipov pri výbere vhodnej hypotéky nájdete aj v našom sprievodcovi k novému bývaniu, ktorého si môžete stiahnuť zadarmo.

Fingo_hypo_ebook

TIP: Ak uvažujete nad novým bytom a chcete si preveriť vaše finančné možnosti, zavolajte nám do LONFIN.sk na 0949 846 222 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme. Naši profesionálni makléri patria k najlepším hypotekárnym špecialistom na trhu a radi pomôžu aj vám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *