2. augusta 2022

Slovensko na 1. mieste v rámci krajín OECD

Vedeli ste, že aj napriek dostupnej prevencii je na Slovensku rakovina hrubého čreva a konečníka veľmi častá. Dokonca sme aktuálne na 1. mieste v rámci krajín OECD.

Na Slovensku je rakovina hrubého čreva 2. najčastejším zhubným nádorom (vo výskyte aj v počte úmrtí na toto ochorenie). Počet novozistených prípadov stále stúpa. Žiaľ, až 25 % pacientov s kolorektálnym karcinómom je diagnostikovaných v štádiu metastatického štádia ochorenia. EMA ( Európska lieková agentúra ) má na liečbu rakoviny 75 liekov. Bohužiaľ verejné zdravotníctvo na Slovensku prepláca iba 26 z nich.

Príklad: Ak onkológ diagnostikuje rakovinu a urči vám liek ktorý verejné zdravotníctvo na Slovensku neprepláca tak si pripravte od 1500 EUR až do 2000 EUR mesačne.

V takomto momente vám najviac pomôže životne poistenie ktoré vám dokáže vykryť náhly výpadok príjmu ale aj samotnú liečbu. Preto je veľmi dôležité mať svoje životné poistenie správne nastavené. Ďalšou vecou sú zvolené správne poistné sumy a taktiež karečné ( čakacie ) doby.

Niektoré pripoistenia ako napríklad kritické ochorenia, PN alebo invalidita vám neplatia ihneď po uzatvorení zmluvy. Pripoistenie začne byť platné až po určitom čase od uzatvorenia zmluvy.

Príklad na karenčné doby:

  • Kritické ochorenia 24 mesiacov
  • Invalidita 18 mesiacov
  • PN v prípade choroby 3 mesiace (v prípade PN z dôvodu problémov s chrbticou, ochorením kĺbov alebo HIV môže byť karenčná doba aj 2 roky)

Znamená to, že ste reálne na kritické choroby poistení až po 2 rokoch od kedy si zmluvu uzatvoríte. Ak by vám diagnostikovali kritické ochorenie v prvom pol roku, peniaze vám jednoducho poisťovňa nevyplatí.

Dobrou správou je že už dnes sú poisťovne  ktoré takéto karečné ( čakacie ) doby majú 2 mesačne alebo žiadne. 

Ďalším faktorom je správne zvolený balík pripoistenia pre kritické choroby pretože v niektorých poisťovniach obsahuje základný balík len 28 diagnóz zatiaľ čo v iných až 68 diagnóz.

 

 

Ak už aj nejaké poistenie máte alebo si plánujete uzatvoriť poraďte sa zadarmo s našimi specialistami z LONFIN.sk. alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *