18. mája 2023

Vedeli ste, že 40% detských úrazov sa stane doma?

 

Medzi najčastejšie poranenia patria pády, popáleniny alebo zranenia spôsobené úderom.

Národné centrum zdravotníckych informácií vydalo v máji 2022 obsiahlu správu o úrazovosti detí a mladistvých do 18 rokov. Jej záver môže byť pre mnohých rodičov znepokojivý – najčastejšie sa ich potomkovia zrania doma. Podiel takýchto úrazov, ktoré viedli k hospitalizácii tých najmenších, dosahuje podľa NCZI 40,8%. V ohrození sú viac chlapci ako dievčatá, rozdiel medzi počtom prípadov je približne 30%.

Medzi typickú oblasť poranenia patrí pohybové ústrojenstvo, teda najmä končatiny a krčná chrbtica, vinou pádu sú často zasiahnuté tiež vnútorné orgány.

Zo štatistík poisťovne vyplýva, že zranenia maloletých tvoria dlhodobo takmer 20% zo všetkých úrazových poistných udalostí. K úrazom detí dochádza najčastejšie pri hrách a športových aktivitách.

Najčastejšie sú zlomeniny a otvorené rany

Spomedzi úrazov detí poisťovňa eviduje najčastejšie zlomeniny predlaktia, zlomeniny prsta na ruke alebo pomliaždenia prstov, zlomeniny kľúčnej kosti a otvorené rany.

Úrazy vznikajú najmä doma, v škole a na ihrisku

U detí dochádza k úrazom pri športových aktivitách, najmä pri loptových hrách ako je futbal či basketbal, pri naháňačkách, pri jazde na bicykli či kolobežke. Poisťovňa najčastejšie eviduje úrazy, ku ktorým došlo v domácnosti, škole alebo na ulici a ihrisku. Deti sa zvyknú zraniť aj doma, keď sa hrajú spolu alebo s rodičmi. Pri naháňačkách stačí chvíľka nepozornosti, potknú sa a väčšinou to končí nárazom hlavy do nábytku alebo spadnú a utrpia zlomeninu kosti predlaktia.

škole sa stávajú úrazy počas telesnej výchovy pri loptových hrách, pričom ide predovšetkým o zlomeniny alebo pomliaždenia prstov. Tretím miestom, na ktorom dochádza k zraneniam detí najčastejšie, sú ihriská (alebo sídliská a ulice), kde poisťovňa eviduje pády, napríklad z preliezok, čoho výsledkom sú zlomeniny rúk, prstov či otvorené rany.

Nezabudnite preto svoju domácnosť vybaviť bezpečnostnými prvkami, ktoré eliminujú možnosť zranenia. Medzi bezpečnostné prvky patria najmä zábrany na schody, kryty na elektrické zásuvky, gumové chrániče na rohy nábytku, detské poistky na skrinky s čistiacimi prostriedkami a liekmi. Zároveň z dosahu detí odstráňte všetky ostré predmety a šnúrky (napríklad na žalúziach), do ktorých by sa mohli zamotať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *