16. mája 2023

PLATÍTE SI ŽIVOTNÉ POISTENIE SO SPORENÍM? 10 RÁD, ČO S NÍM

 

Máte uzavretú staršiu životnú poistku, na ktorej si zároveň sporíte? Investičné životné poistenie bolo kedysi veľmi obľúbené, ale dnes sa už veľmi neoplatí. Investovať totiž môžete oveľa efektívnejšie cez samostatné finančné produkty. Poradíme vám, ako byť kvalitne poistený a zároveň výhodne investovať. 

V článku sa dočítate: 

  • Čo je to investičné životné poistenie
  • Prečo sa dnes už neoplatí tak ako kedysi
  • 10 rád ako postupovať, ak si ešte sporíte cez poistku
  • Čo všetko rozhoduje o tom, či poistenie zrušiť, ponechať alebo upraviť
  • Ako si nastaviť najlepšie životné poistenie a kam výhodne investovať

Podobne ako pred rokmi odišli do starého železa vkladné knižky, ani investičné poistky dnes už nie sú také výhodné. Napriek tomu si Slováci dodnes sporia aj touto formou a nie je ich málo.

Investičné životné poistenie bolo kedysi veľmi obľúbeným finančným produktom. Môže tvoriť pokojne aj polovicu starších poistných zmlúv, ktoré boli uzavreté najmenej pred 10 rokmi alebo skôr.

Čo je to investičné životné poistenie

Životné poistenie ochráni váš príjem v ťažkých situáciách, ak utrpíte úraz, vážne ochoriete, prípadne ostanete invalidní. V dnešnej dobe ho naozaj netreba podceňovať. Investičné životné poistenie je špecifické tým, že je vlastne kombináciou poistenia a investovania do fondov. To znamená, že časť poistného vám kryje riziká ako sú smrť, trvalé následky, kritické ochorenia, invalidita a ďalšia časť vám odchádza do investičných fondov.

  • Poistná zložka by mala prevažovať, aby životné poistenie slúžilo predovšetkým ako poistná ochrana, nie ako investovanie.
  • V rámci investičnej zložky klienti investujú do podielových fondov alebo do inej vopred danej investičnej stratégie poisťovne.
  • Nevýhoda investičného životného poistenia však spočíva v tom, že v prvých rokoch trvania zmluvy idú finančné prostriedky hlavne na poplatky a ich odkupná hodnota je veľmi nízka.
  • Pre porovnanie, pri samostatnom investičnom sporení sú celkové poplatky oveľa nižšie a klientovi sa vložený kapitál zhodnocuje ihneď.

TIP: Vo väčšine prípadov je najlepším rozhodnutím starú investičnú poistku zrušiť, uzavrieť si nové rizikové životné poistenie a zároveň sa poobzerať po samostatnom investovaní. Stačí si nájsť skúseného finančného makléra, ktorý vám s tým pomôže.

10 rád ako postupovať, ak si sporíte cez poistku

1. Každá poistná zmluva môže byť nastavená inak, ale pri rozhodovaní o ponechaní alebo zrušení investičného životného poistenia dávajte pozor hlavne na to, ako dlho poistnú zmluvu máte uzatvorenú.

2. Vo všeobecnosti platí, že ak máte investičné životné poistenie a poistná doba vám končí v priebehu 3 – 5 rokov, tak by ste tento horizont mali dodržať do konca. Vďaka tomu sa vyhnete sankciám za výber a neprídete o významnú časť svojho zhodnoteného majetku.

3. Ak vám poistná doba končí v horizonte 10 a viac rokov, investičné životné poistenie pravdepodobne bude lepšie zrušiť. V tomto prípade bude výhodnejšie samostatne sa poistiť cez rizikové poistenie a samostatne zhodnocovať úspory napríklad investovaním do podielových fondov, akcií, ETF fondov alebo do zlata.

4. Okrem toho  zvážte aj ďalšie faktory – najdôležitejším je váš zdravotný stav. Ak sa v priebehu trvania vašej poistnej zmluvy váš stav výrazne zhoršil, v novej poistnej zmluve by ste mohli byť na niektoré riziká nepoistiteľný. V tom prípade staršiu zmluvu radšej nerušte.

5. Ďalšími dôležitým faktorom je aktuálna odkupná hodnota vašich úspor. Ak máte zmluvu uzavretú kratšie ako 5 rokov, odkupná hodnota vášho konta môže byť oproti vloženým finančným prostriedkom veľmi nízka. V tomto prípade sa s odborníkom poraďte ako postupovať, aby boli vaše straty čo najmenšie.

6. Aj vzhľadom na rekordnú infláciu je naozaj dôležité, aby ste so svojimi financiami nakladali zodpovedne. Nemíňajte ich zbytočne tam, kde strácajú na hodnote. Ideálnou kombináciou a zároveň vašou ochranou je zvlášť rizikové životné poistenie a zvlášť investovanie v sporiacich produktoch.

7. Ľudia v súčasnosti preferujú rizikové životné poistenie. Na trhu totiž existujú aj oveľa zaujímavejšie investičné produkty, napríklad akcie, fondy, zlato, v ktorých si klienti svoje úspory ochránia a zároveň zhodnotia výhodnejšie.

8. Myslíte aj na to, že v staršej poistnej zmluve vaša poistná ochrana nemusí byť dostatočná vzhľadom na vaše potreby a potreby vašej rodiny. Často sa stretávame s nízkymi poistnými sumami, chýbajúcimi pripoisteniami, alebo aj s nepotrebnými pripoisteniami, ktoré si klienti platia zbytočne.

9. Aj v prípade ak nemáte uzavreté investičné životné poistenie, ale len rizikové životné poistenie, pre istotu si naňho posvieťte. Ak vašu poistnú zmluvu vzhľadom na vaše príjmy a životné zmeny priebežne neaktualizujete, môže sa žiaľ stať, že vám poistenie v ťažkej životnej situácii dostatočne nepomôže.

10. Preto odporúčam pohľadať svoju poistnú zmluvu v šuflíku. Oslovte odborníka, nech sa na ňu pozrie a poradí vám, či poistku zrušiť, doplniť alebo ponechať a ako pri tom postupovať. Zároveň vám odporučí, kam v dnešnej dobe investovať, aby ste vaše prostriedky zhodnotili čo najefektívnejšie.

Nájdete nás na celom Slovensku a môžete sa s nami stretnúť osobne, ale dokážeme vám poradiť aj online. Zavolajte nám na 0945 502 503 alebo nám zanechajte kontaktné údaje a naše call centrum vás spojí so skúseným maklérom vo vašom okolí.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *