29. októbra 2021

Každý tretí Slovák nemá vytvorenú finančnú rezervu

Každý tretí Slovák si nedokáže odkladať žiadne peniaze na tvorbu finančnej rezervy. Približne 30 % si peniaze odkladá, no nie pravidelne. A väčšina opýtaných v rámci prieskumu banky označila svoju finančnú situáciu ako nepriaznivú.

image

Objem nasporených peňazí rastie, ale . . .

Ku koncu augusta 2021 mali Slováci nasporených spolu 42,5 miliardy eur. Rok predtým mali na bežných účtoch a v rôznych sporiacich produktoch vložených spolu 39,2 miliardy eur. Medziročne sa tak celkový objem nasporených peňazí zvýšil o 8,5 %.

Väčšina finančných prostriedkov, až takmer 60 %, je uložených na bežných účtoch. Aj napriek takýmto rastúcim číslam však finančnou rezervou nedisponuje každý tretí Slovák. Zlepšenie svojej finančnej situácie očakáva len necelých 14 % ľudí.

Polovica opýtaných má odporúčanú rezervu

Z bankového prieskumu ďalej vyplýva, že väčšina opýtaných má k dispozícii finančnú rezervu viac ako 1 000 eur. Takmer polovica respondentov disponuje odporúčanou výškou rezervy, ktorá sa rovná 6 a viac mesačným výdavkom domácnosti. A približne každý piaty opýtaný má odloženú sumu, ktorá dokáže pokryť náklady na viac ako 12 mesiacov.

Platí, že čím je čistý mesačný príjem opýtaného vyšší, tým viac mesačných nákladov dokáže pokryť. Na schopnosť sporiť vplýva aj úverové zaťaženie. Finančnú rezervu potrebnú na pokrytie 6 mesiacov života nemá vytvorenú 23 % opýtaných, ktorí nie sú úverovo zaťažení. U tých, ktorí úver splácajú, je to však až 43 %.

Je naozaj dôležité sporiť si aj napriek tomu, že človek spláca úver. Viacej úverov sa dá refinancovať do jedného a znížiť si mesačnú splátku. Ušetrená suma sa tak môže využiť na tvorbu finančnej rezervy,“ upozorňuje riaditeľka Poštovej banky Melinda Burdanová.

Prečo ľudia nedokážu sporiť?

Finančná situácia je úzko spätá s čistým príjmom domácnosti a priemernými mesačnými nákladmi. Najväčšiu finančnú úzkosť avizujú nízkopríjmové domácnosti s čistým mesačným príjmom do 800 eur. Tie hodnotia svoju situáciu ako veľmi zlú a pesimisticky vnímajú aj jej ďalší vývoj.

Dôvodom, že každý tretí Slovák si finančnú rezervu nedokáže tvoriť v potrebnej výške sú nízky príjem a zhoršujúca sa hospodárska a ekonomická situácia na Slovensku. Ako hlavné dôvody to uvádza až polovica opýtaných. Takmer 30 % opýtaných sa vyjadrilo, že sporiť si jednoducho nedokážu a všetky peniaze minú.

Pre úspešné sporenie je veľmi dôležitá pravidelnosť. Ideálne je odkladať si určitú sumu každý mesiac, aj keď je nižšia. Vtedy dokážeme rezervu efektívne vytvárať a znižovať si tak prípadný ekonomický stres. Je to o správnom návyku. Aj malé sumy sa totiž dajú vhodne zhodnocovať, napríklad výberom správneho typu sporenia,“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *