1. marca 2022

Vodiči, pozor na cyklistov, od marca majú prednosť a liečbu po nehode platí vinník

image

Od 1. marca 2022 začnú platiť nové pravidlá cestnej premávky, ktoré viac chránia cyklistov a od vodičov v niektorých situáciách vyžadujú zvýšenú pozornosť. Dôležité je preto uvedomiť si, že vinník dopravnej nehody je ten, kto musí uhradiť náklady na zdravotnú starostlivosť poškodeného.

Pozor na odbočovanie vpravo

Najväčší pozor si po novom treba dávať pri odbočovaní z hlavnej cesty, keď vodič musí dať prednosť cyklistovi idúcemu nielen po ceste ďalej rovno, ale aj po cyklistickej cestičke, ktorá je rovnobežná s hlavnou cestou. Takisto pri vchádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú, ak súbežne s hlavnou cestou vedie cestička pre cyklistov, musí dať šofér na vedľajšej ceste prednosť cyklistovi.

„Najčastejšou príčinou dopravných nehôd na slovenských cestách je nevenovanie pozornosti jazde vodičmi motorových vozidiel a nedostatočné sledovanie situácie v premávke. Pokiaľ  vodič počas jazdy nevidí iné auto, pravdepodobnosť, že si všimne aj ostatných účastníkov premávky – cyklistov, chodcov – je minimálna,“ pripomína dopravný analytik.

Podľa jeho slov by si vodiči mali osobitne dávať pozor pri odbočovaní vpravo. Dôležité je tiež dodržiavanie dostatočného odstupu od cyklistu pri jeho predbiehaní. Pri rýchlosti do 50 km/h by to mal byť aspoň jeden meter, pri vyššej rýchlosti aspoň 1,5 metra.

Vinník platí aj liečbu

V tejto súvislosti je dôležité uvedomiť si, že okrem všetkých bežne známych nepríjemností spojených s dopravnou nehodou čaká vinníkov aj finančný postih, o ktorom mnohí ani netušia. Zdravotné poisťovne totiž od nich vymáhajú peniaze, ktoré stála liečba následkov u účastníkov dopravnej nehody.

„Neraz ide aj o desaťtisíce eur – najmä ak zranený potrebuje intenzívnu starostlivosť a opakované operácie. Často je to pre vinníka nehody ďalší šok, lebo vôbec netuší, že od neho bude zdravotná poisťovňa s odstupom času vymáhať tieto náklady. Keďže cyklistov neustále pribúda, aj v dôsledku pandémie, snažíme sa robiť osvetu u našich poistencov – cyklistov aj motoristov. Upozorňujeme ich na tieto nepríjemné následky dopravných nehôd, aby boli na cestách ešte obozretnejší a ohľaduplnejší,“ zdôrazňuje riaditeľ úseku služieb poistencom.

Väčšinou sa tieto náklady uhrádzajú z povinného zmluvného poistenia motorového vozidla, ktorým bola spôsobená nehoda. Ak bol však vinník nehody pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, musí platiť zo svojho. Zatiaľ najvyššia suma, akú poisťovňa vymáhala v prípade následkov dopravnej nehody, bola 150-tisíc eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *