24. marca 2022

PREČO SA TERAZ OPLATÍ HYPOTÉKA S DLHOU FIXÁCIOU?

Ére najlacnejších hypoték odzvonilo. Banky zatiaľ dvihli úrokové sadzby len o pár desatín percenta, ale o rok či o dva môžu byť úvery na bývanie oveľa drahšie. Preto s hypotékou nečakajte a zafixujte si súčasné úroky na čo najdlhšie obdobie. Máme pre vás praktické rady a príklady, prečo sa to oplatí. 

V článku sa dočítate:

  • Prečo sa teraz treba zamyslieť nad dlhšou fixáciou
  • Čo by ste mali vedieť o fixácii úrokovej sadzby
  • S vašou hypotékou viete hýbať kedykoľvek
  • Ako sa zorientovať v ponukách bánk
  • Prepočty a príklady odborníka

Prečo sa teraz zamyslieť nad dlhšou fixáciou

Úrokové sadzby na hypotékach sú v súčasnosti stále veľmi výhodné. Ale obdobie s nízkymi úrokmi sa pomaly chýli ku koncu a preto je ten správny čas, aby ste si aktuálne výhodné podmienky zafixovali na čo najdlhšie obdobie. 

Vzhľadom k tomu, že sa práve odrážame od úrokového dna, je vhodnejšie siahnuť po dlhších fixáciách. Dnes je napríklad rozdiel medzi 5- a 10-ročnou fixáciou minimálny, avšak v horizonte pár rokov pri predpokladanom raste úrokových sadzieb môže byť voľba čo najdlhšieho fixu tým správnym rozhodnutím. Obzvlášť pri vysokých objemoch úveru, kde by navýšenie úroku napríklad v horizonte 3 rokov o povedzme 2 a viac % mohlo znamenať výrazný rast rodinných nákladov,” vysvetľuje naša riaditeľka pre úvery Eva Šablová.

Veľa ľudí teraz zvažuje aj to, či si majú predĺžiť fixáciu na svojej existujúcej hypotéke za cenu vyššieho úroku.

TIP: Ak k nim patríte aj vy, viac podrobností s praktickými radami nájdete aj v našom nedávnom blogu.

Čo by ste mali vedieť o dlhých fixáciách

  • Pri dlhšej fixácii máte väčšiu istotu, že sa vaša mesačná splátka nezmení ďalších 7, 10, 15 či 20 rokov.
  • S dlhšou fixáciou si môžete lepšie plánovať rodinné výdavky, lebo budete vedieť, že máte splácanie tretiny úveru „pod kontrolou“.
  • Tento typ fixácií preferujú klienti, ktorí majú radi stabilitu a zároveň neplánujú v blízkej dobe meniť svoje bývanie.
  • Dlhšie fixácie sú spojené s vyššími úrokovými sadzbami, ale ich cena je v súčasnosti stále veľmi priaznivá.
  • Ku konkrétnym príkladom a prepočtom, kedy sa dlhá fixácia oplatí, sa dostanete v našom článku nižšie.

S hypotékou viete hýbať kedykoľvek 

Ak už hypotéku splácate, myslite na to, že s ňou môžete hýbať aj mimo výročia fixácie úrokovej sadzby. Toto odporúčanie platí aj pre predĺženie fixácie úrokovej sadzby a aj pre refinancovanie.

Fingo.sk refinancovanie hypotéky kalkulačka

Najlepšie však urobíte, ak sa pri riešení vašej hypotéky poradíte so skúseným odborníkom. Aj vzhľadom na vaše ďalšie plány súvisiace s bývaním vám bezplatne odporučí, čo sa vám teraz oplatí urobiť.

TIP: Finanční sprostredkovatelia z LONFIN.sk patria k tým najlepším na trhu. Radi vám pomôžu zorientovať sa v podmienkach bánk, aby ste predĺžením fixácie alebo refinancovaním hypotéky získali čo najviac.

Našich maklérov nájdete na celom Slovensku a môžete sa s nami spojiť aj telefonicky alebo online. Stačí ak nám zavoláte na 0949 846 222 alebo nám zanecháte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *