28. marca 2022

ČO JE BANKOPOISTENIE?

 

Bankopoistenie alebo jednoducho poistenie splácania úveru, je forma zabezpečenia úveru v banke, ktorá ho poskytla.

Inými slovami, bankopoistenie prioritne chráni pohľadávky banky.

Tieto riziká vám môže zabezpečiť banka, prostredníctvom bankopoistenia. Banka je dohodnutá s niektorou poisťovňou, že za poistné zahrnuté v splátke hypotéky kryje balík základných rizík spojených s neschopnosťou splácať. Niekedy sa vypočíta jednorazové poistné napr. na 5 rokov a o to bude istina vyššia. Tento spôsob poistenia úveru neodporúčame z viacerých dôvodov:

  • Aj keď dohodnete hypotéku na 30 rokov s fixáciou (garanciou) úrokovej sadzby 5 rokov, k výročiu fixácie budete chcieť hypotéku prehodnotiť a pravdepodobne skončíte v inej banke, v takom prípade zanikne aj poistenie a Vy opäť budete musieť túto otázku riešiť.
  • Pri zmene banky máte ešte stále vysokú dlžobu a keby ste medzičasom vážne ochoreli, poisťovňa vám môže navrhnúť prirážku k poistnému alebo vás odmietne poistiť.
  • Pracovníci bánk sú spravidla v sektore poistena menej odborne zdatní, berú to ako doplnkovú službu, len zaškrtnú jednu položku vo formulári, preto vám spravidla neporadia rovnako kvalitne ako dobrý poisťovací agent.
  • Zdravotný stav sa pri uzatváraní poistenia k hypotéke skúma ledabolo. Keď napr. neuvediete, že užívate lieky na zvýšený tlak alebo astmu, tieto zamlčané informácie môžu mať za následok odmietnutie poistného plnenia. V takom prípade platíte za poistku zbytočne.
  • Bankopoistenie obyčajne nerieši rizikové športy, ale vo výlukách poistných podmienok ich majú spomenuté. Keď napr. lietate na bezmotorovom lietadle alebo ste rekreačný potápač, či motokrosový pretekár, poistné krytie sa na Vás nemusí vzťahovať.
  • Keď vám v banke poistia predmetnú nehnuteľnosť, zaujíma ich zapezpečenie do výšky úveru. Ak si napr. požičiavate len polovicu kúpnej ceny nehnuteľnosti, banka vám sprostredkuje poistenie často len na polovičnú poistnú sumu, čím vám vzniká podpoistenie. Víchrica vám odfúkne strechu rodinného domu, oprava bude stáť 10 000 €, ale poisťovňa vám bude primerane krátiť poistné plnenie o polovicu, 5 000 € teda budete musieť doplatiť z vlastného vrecka.
  • Banku zaujíma len poistenie domu alebo bytu ako nehnuteľnosti, obyčajne vám zariadenie domácnosti a ďalšie dôležité súčasti poistného balíka súkromného majetku nepoistí.

Individuálne poistenie hypotéky

Odporúčame poistenie radšej riešiť individuálne, nezávisle od úveru. Naši špecialisti vám kvalifikovane poradia, zohľadnia rizikové športy, môžu nakalkulovať poistenie obidvoch partnerov – dlžníkov alebo aj celej rodiny v jednej poistnej zmluve, čím je obyčajne možné dosiahnuť zaujímavé zľavy až do 45% a zároveň znížiť administratívnu náročnosť pri spravovaní poistenia. Taktiež pri každej udalosti za vás vybavia všetky administratívne veci ohľadom poistnej udalosti.

Ak máte samostatnú poistku uzavretú mimo zmluvy o hypotéke, v prípade poistnej udalosti sa rozhodujete vy sami (alebo vami oprávnená osoba), ako naložíte s peniazmi z poistenia. Napríklad v prípade smrti dlžníka sa oprávnená osoba môže rozhodnúť, či peniaze z poistky použije na splatenie úveru, alebo radšej na iné nevyhnutné účely a úver bude ďalej splácať.

 

životné poistenie kalkulačka

 

Ak už aj nejaké poistenie máte alebo si plánujete uzatvoriť poraďte sa zadarmo s našimi specialistami z LONFIN.sk. 

 

Comments

One Reply to “ČO JE BANKOPOISTENIE?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *