30. marca 2022

Ak potrebujete vybaviť hypotéku, na koho sa obrátiť?

 

Hypotekárny úver si v súčasnosti môžete vybaviť cez:

  • poradcu v banke
  • realitného makléra vykonávajúceho aj sprostredkovateľskú činnosť v oblasti hypotekárnych úverov
  • finančného sprostredkovateľa

 

Poradca v banke – táto osoba Vám poskytne odborné informácie, nakoľko bol náležite vyškolený, avšak sú to stále informácie iba z domácej banky a bude sa Vás snažiť presvedčiť na najvýhodnejší produkt vo svojej banke. Pracovníci bánk získajú prehľad po 2-3 rokoch v bankovníctve. Po tejto dobe však veľa z nich odchádza a vydáva sa práve na cestu finančného sprostredkovateľa. Dôvodom sú často ambiciózne bankové plány, ktoré vytvárajú tlaky na zamestnancov a často ich tak násilím nútia predávať produkty klientom, ktorí ich vôbec nepotrebujú. Prax ukazuje, že ak sa finančný sprostredkovateľ pravidelne školí a investuje do seba, je pre vás oveľa väčším prínosom ako zamestnanec banky.

Dôvody, prečo neriešiť hypotéku s poradcom v banke:

  • Nízka kvalifikácia či neznalosť zamestnancov bank
  • Zamestnanci predávajú produkty, ktoré nie sú výhodné pre klienta
  • Obmedzené ponuky produktov
  • Vysoké poplatky
  • Veľmi slabá, alebo žiadna finančná analýza klienta

 

Realitný maklér, ktorý vykonáva aj sprostredkovateľskú činnosť týkajúcu sa hypoték, prípadne poisťovaciu činnosť – už naši predkovia sa riadili dávnou múdrosťou, že nie je možné sedieť súčasne na dvoch stoličkách. To platí aj v prípade realitných maklérov, ktorí sa venujú obom spomenutým činnostiam. Každá z týchto dvoch profesií má totiž inú prioritu. Realitný maklér potrebuje hlavne primárne predať nehnuteľnosť.

Jedna z týchto činností je iba pridružená za účelom vyššieho zisku z jedného klienta. Podľa nášho názoru (samozrejme česť výnimkám) nie je možné obsiahnuť obe  tieto oblasti na 100% – nej kvalitatívnej úrovni. Navyše realitní makléri Vám môžu poskytnúť úver iba v niektorých bankách.

Za neetickú a voči klientom obmedzujúcu ale považujeme jednu podmienku, ktorú kladú niektoré realitné kancelárie alebo realitný makléri záujemcom o kúpu nehnuteľnosti. Niektoré rezervačné zmluvy však obsahujú tento bod: Ak klientovi nebude schválený hypotekárny úver sprostredkovaný cez túto realitnú kanceláriu alebo samotného realitného makléra, je možné rezervačný poplatok vrátiť. A naopak, ak klientovi nebude schválená hypotéka a on si žiadosť o úver nepodal cez túto realitnú kanceláriu, rezervačný poplatok vrátený nebude. Je to argument zneužívajúci umelo vyvolaný strach v klientovi a môže fungovať na neznalých a neskúsených klientov. A tak hypotéku, nech by už bola akákoľvek nevýhodná a akokoľvek ,,spackaná“, je klient nútený zo strachu riešiť cez túto realitnú kanceláriu resp. realitného makléra.

Pravdepodobnosť neschválenia úveru je zanedbateľná až mizivá, ak Vašu situáciu vopred riešite s finančným sprostredkovateľom a úmyselne mu nezamlčujete podstatné skutočnosti. Aj v časovom predstihu vám vie povedať, či a v ktorých bankách dostanete hypotéku, akú potrebujete.

 

Finančný sprostredkovateľ – táto osoba Vám poskytne komplexné informácie zo všetkých bánk metódou porovnávania. Výber úveru už bude na Vás na základe presných a konkrétnych informácií. Finančný sprostredkovateľ sa špecializuje iba na túto jednu oblasť, preto sú tie informácie stále presné a aktuálne. Jeho jediným cieľom nie je úver v konkrétnej banke, ale vybavený a spokojný klient.

Čo Vám ponúkne finančný sprostredkovateľ? Na základe Vašich vstupných údajov a základných požiadaviek Vám:

  • bezplatne zistí možnosti financovania v jednotlivých bankách – komunikácia s bankami je na dennej báze, priamo s hypotekárnymi špecialistami v jednotlivých bankách
  • vysvetlí typy produktov, ktoré banky ponúkajú – už konkrétne podľa Vašej požiadavky. Každý z našich klientov je individualita a špecialista pre inú oblasť. Pri vzájomnej komunikácii s klientom zistíme, že situáciu vieme riešiť aj iným, pre dotyčného výhodnejším spôsobom, lenže klient nepozná to množstvo variácií, ktoré je možné urobiť, aby to bolo pre neho čo najvýhodnejšie a je dosť možné, že v ním vybranej banke, kde už bol, mu takýto spôsob nenavrhli, prípadne túto variáciu ani nemajú. Táto znalosť súvislostí v kombináciou finančného sprostredkovateľa je v prospech klienta.
  • Porovnanie finančných produktov – Finančný sprostredkovateľ má možnosť porovnávať produkty najväčších bánk či poisťovní. Získate tak produkt, ktorý presne vyhovuje vašej situácii a potrebám.
  • Servis – Vďaka pomoci finančného sprostredkovateľa sa dostanete k svojmu úveru či poistke rýchlejšie a nemusíte nikam chodiť. Šetríte si tak čas aj nervy.
  • Expert na financie – Nikto nemôže byť odborník na všetko. Finančný sprostredkovateľ je expert na financie. Dokáže vám zrozumiteľne zodpovedať vaše otázky či vysvetliť klauzulu a vy sa tak vyhnete nepríjemných prekvapeniam, napríklad pri poistnej udalosti.

Koľko Vás to bude stáť? Odpoveď je jednoduchá – ani jeden cent. Finančný sprostredkovateľ má uzavreté zmluvy so všetkými bankami a jeho honorár je vyplácaný bankou, a nie z Vašich peňazí.

hypotekarna kalkulacka

LONFIN.sk finanční sprostredkovatelia na rozdiel od bankových pracovníkov a realitných maklérov majú prehľad o celom hypotekárnom trhu a nájdete ich na celom Slovensku. Výhodou spolupráce s našimi maklérmi sú práve ich skúsenosti s rôznymi situáciami, v ktorých sa ich klienti ocitli. Vďaka tomu vám môžu odporučiť, čo všetko je dôležité premyslieť aj pri voľbe viazanosti úroku vašej hypotéky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *