11. apríla 2022

Definitívny koniec lacných hypoték. Úrokové sadzby stúpajú k dvom percentám

image

Kým v posledných rokoch sme boli svedkami mimoriadne lacných hypoték, uplynulé týždne sa situácia otočila. Od začiatku roka postupne rastú úrokové sadzby hypotekárnych úverov vo všetkých bankách. Úroky, ktoré začiatkom roka začínali nulou, už dnes začínajú jednotkou, a v prípade niektorých bánk dokonca prekročili hranicu dvoch percent. Najnovšie k zdražovaniu svojich hypoték pristúpili aj v UniCredit Bank a Tatra banke.

Aprílové „úrokové“ novinky

Tatra banka od 7. apríla 2022 upravila úrokové sadzby na fixáciách hypoték dlhších ako 3 roky. V prípade viazanosti na tri až sedem rokov banka zvýšila úrokovú sadzbu o 0,4 percentuálneho bodu. Hypotéky s najdlhšou fixáciou (10 rokov) budú mať v Tatra banke po novom sadzbu 1,89 %, čo je zvýšenie o 0,3 percentuálneho bodu. Banka naposledy menila úrokové sadzby začiatkom marca.

Od 10. apríla 2022 budú drahšie hypotéky aj v UniCredit Bank. Po novom budú v tejto banke drahšie viazanosti na 3 až 5 rokov a sadzba narastie najvýraznejšie spomedzi všetkých bánk, až o 0,8 percentuálneho bodu. Pri hypotéke s viazanosťou na 7 rokov stúpne úrok o 0,7 %. Najlacnejšou hypotékou v tejto banke zostáva úver na bývanie s trojročnou fixáciou, ktorého úroková sadzba stúpne na 1,89 % ročne.

Pripomíname, že v prípade oboch bánk ide o minimálne úroky, ktoré môže klient získať, ak preukáže dostatočnú bonitu. Výsledný úrok napokon môže byť ešte vyšší, všetko totiž závisí od posúdenia banky.

Úroky rastú a budú rásť

Od februára 2022 postupne zdražujú hypotekárne úvery v takmer všetkých bankách na Slovensku. Sériu zvyšovania úrokov začala VÚB banka, následne sa pridali Tatra banka, Slovenská sporiteľňa, UniCredit Bank a Prima banka. Viaceré finančné inštitúcie zvýšili úrokové sadzby už druhýkrát za jediný mesiac. ČSOB banke sa to podarilo dokonca už trikrát v tomto roku.

Napriek tomu, že väčšina bánk už zvyšovala úroky, odborníci avizujú, že sadzby budú v blízkej budúcnosti rásť aj naďalej. Finančné domy tak totiž reagujú na to, že svoje peniaze získavajú drahšie od investorov a tiež preto, lebo lacné hypotéky pre nich už nie sú ziskové.

Očakáva sa, že k úpravám sadzieb dôjde tiež po tom, ako Európska centrálna banka na jeseň tohto roka pravdepodobne zvýši základnú úrokovú sadzbu. Musí totiž „krotiť“ vysokú infláciu a tiež vplyvy vojnovej agresie Ruska na Ukrajine.

hypotekarna kalkulacka

Na Slovensku zdražujeme pomalšie

Napriek priebežnému zdražovaniu sú úrokové sadzby hypotekárnych úverov v prípade Slovenska stále jedny z najnižších v rámci celej Európskej únie. Viacerí hypotekárni špecialisti, a napokon aj samotné banky, potvrdili, že to tak ešte môže nejaký čas zostať. Pri zdražovaní hypoték na Slovensku totiž u väčšiny bánk stále ide len o kozmetické úpravy a nie o zásadné skokové navyšovanie ceny požičaných finančných prostriedkov.

V susedných krajinách, ktoré neplatia eurom, sa úrokové sadzby pohli smerom nahor omnoho rýchlejšie. V Poľsku a Maďarsku sa podľa odhadov môžu úrokové sadzby do konca roka vyšplhať až k piatim percentám. V Česku sa už reálne hovorí o siedmich percentách.

Množstvo praktických rád a tipov pri výbere vhodnej hypotéky nájdete aj v našom sprievodcovi k novému bývaniu, ktorého si môžete stiahnuť zadarmo.

_ebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *