6. júla 2022

ČO SÚ INDEXOVÉ FONDY A ČO JE ICH PRÍNOSOM

ľudia pri počítači

Investovanie môže byť pre mnohých začiatočníkov strašiakom. No strachu z rizika alebo neschopnosti vybrať správnu investíciu sa dá ľahko zbaviť. Riešením môže byť aj investovanie do indexových fondov, pri ktorých riziko diverzifikujete na viacerých „frontoch“ a popri tom sa vaše peniaze zhodnocujú. Indexové fondy vám nezaberú veľa času a môžete do nich začať investovať aj ihneď.

V článku sa dočítate: 

  • Čo sú indexové fondy a ako fungujú
  • Aké sú hlavné výhody indexových fondov
  • Čo brať do úvahy pri voľbe indexových fondov
  • Investiční špecialisti z LONFIN.sk vám pri výbere poradia

Indexové fondy sa využívajú nainvestičné ciele, ktoré vás počkajú minimálne 10 rokov. Ich výnosy v posledných rokoch stabilne rastú a pri dlhodobom horizonte sa dokážu vyšplhať aj na 6 až 9 % p.a. Čím dlhšie do fondov investujete, tým vyšší výnos môžete dosiahnuť.

Možno ste o tom nevedeli, ale investovať do indexových fondov môžete aj bez toho, aby ste si zakladali nový investičný produkt. Ak si totiž na dôchodok sporíte v II. alebo III. pilieri a vaše prostriedky máte zainvestované v garantovaných fondoch, stačí si zmeniť investičnú stratégiu. Zaberie vám to len chvíľku, ale o pár rokov vás môže výsledok príjemne prekvapiť.

Ďalším cieľom investovania do indexových fondov býva často aj sporenie pre deti do budúcnosti. Peniaze nepodľahnú inflácii ako by sa to stalo, ak by ste ich odkladali na bežný alebo detský účet, či termínovaný vklad.

Vedeli ste? Prvý indexový fond Retail Index Investments Trust vznikol v roku 1975 na indexe S&P 500. Indexové fondy sú riadené kolektívne, nie jednotlivcom.

Od roku 1993 ich spravujú podľa Zákona o kolektívnom investovaní správcovské spoločnosti, ktoré ich riadia pod dohľadom Úradu pre finančný trh. Od tohto roku je investovanie do indexových fondov bezpečnejšie. Zákon dohliada na to, aby všetko prebehlo podľa platných pravidiel.

Čo sú indexové fondy a ako fungujú

Vo všeobecnosti poznáme fondy dlhopisové, akciové, realitné, indexové a zmiešané. Konkrétne indexové fondy môžu kopírovať burzové indexy, menové páry, dlhopisy a komodity a podobne.

Hlavným rozdielom je, že u podielových fondov ide o aktívne riadenie fondu a pri ETF o pasívne.

  • V praxi to znamená, že podielové fondy riadi manažér a úspešnosť tohto fondu závisí od toho, aké akciové tituly manažér do fondu vybral.
  • ETF fondy pasívne kopírujú vývoj akcií v danom indexe. Index odráža to, ako sa darí segmentu alebo trhu, ktorý tento index sleduje. Od toho sa potom odvíja aj výška zisku.
  • Ďalším rozdielom sú poplatky, ktoré sú pri ETF fondoch vzhľadom na to, že sa nakupujú na burze pasívne, nižšie ako pri podielových fondoch.
  • Významným rozdielom je aj zisk z tejto investície. Pri ETF fondoch býva vyšší, a to jednak vďaka nižším poplatkom, ale aj vďaka tomu, že zisk po roku investovania nemusíte zdaňovať. Pri podielových fondoch sa zisk zdaňuje.

 investovanie kalkulačka

Máte II. či III. pilier? Aj vy môžete investovať do indexových fondov

Ako sme už napísali vyššie, indexové fondy môžete poznať aj z II. a III. dôchodkového piliera. Pri sporení na dôchodok v týchto nástrojoch si môžete sami zvoliť vhodnú investičnú stratégiu. Pri dlhom investičnom horizonte, teda ak vám do dôchodku ostáva aspoň 10 rokov, odporúčame vybrať práve indexové fondy. Ich výnosnosť je vyššia ako pri investičnej stratégii založenej na dlhopisových fondoch.

Naopak, dlhopisové fondy sú síce bezpečnejšie, ale ich výnosnosť je zväčša nízka. Sporiteľ si môže v II. a III. pilieri namiešať percentuálne rozloženie svojej investície do jednotlivých typov fondov. Napríklad do dlhopisových fondov bude posielať 10 % svojich prostriedkov, do akciových 20 % a zvyšných 70 % zverí indexovým fondom. To, akú stratégiu a rozloženie si zvolí, by malo súvisieť s jeho schopnosťou znášať riziko.

Úspešnosť indexových fondov spočíva v tom, že hoci v jednom roku môžu byť v strate, počas ďalších rokov sa otočia a výraznejšie porastú. Ich priemerný výnos preto dosiahne prijateľnú hodnotu.

Aké sú výhody indexových fondov

Indexové fondy sú obľúbené z viacerých dôvodov. Nezaberajú vám veľa času a nemusíte sledovať ako sa darí trhu alebo jednotlivým odvetviam či firmám. Indexové fondy to robia za vás. Nie je to jeden človek, ktorý rozhoduje aké akciové tituly sa nakúpia, ani skupina manažérov. Indexové fondy “pracujú” sami, takže riziko zlyhania ľudského faktora u nich nehrozí.

Keďže súčasťou indexu sú akcie množstva firiem, riziko že by ste prišli o všetko, je veľmi malé, prakticky nemožné. Je to jednoducho preto, lebo „nestavíte všetko na jedného koňa”. Aj správa takéhoto fondu je preto značne jednoduchšia.

  • Poplatky pri investovaní do indexových fondov sú rôzne aj v závislosti od spoločnosti, cez ktorú investujete, aj v závislosti od konkrétnych fondov. Ale platí, že väčšinou sú nižšie ako poplatky u klasických podielových fondov.
  • Dôvodom je, že u podielových fondov sa za správu fondu platí manažérovi fondu, ktorý sa tomu musí plnohodnotne a nonstop venovať.
  • Výhodou indexových fondov je nesporne aj ich ziskovosť, ktorou dokážu prekonať aj riadené portfólio.

Čo brať do úvahy pri voľbe indexových fondov

Ak si chcete vybrať vhodný indexový fond, mali by ste si dôkladne preštudovať dokumentáciu fondu a oboznámiť sa s jeho investičnou stratégiou. Rozhodujúce je, do čoho investujete, teda aký index fond sleduje, ale aj ďalšie faktory, ktoré si rozoberieme ďalej.

TIP: S investičnou stratégiou vám poradia aj naši investiční špecialisti z LONFIN.sk. Zavolajte nám na 0949 846 222 a ešte dnes vás môžeme spojiť so skúseným odborníkom vo vašom okolí.

Kredibilita správcu

Hlavne v začiatkoch investovania je dôležité vybrať si vhodného správcu fondu. Ten by mal byť skúsený a na trhu by už mal mať vybudované nejaké meno. Zvoľte si správne, pretože kredibilita správcu fondu ovplyvní výšku vášho výnosu. Pri nedôkladnom výbere vám v najhoršom prípade hrozí aj strata vašej investície.

História výnosu

Ak si chcete urobiť objektívny obrázok o tom, ako sa darí jednotlivým fondom, nahliadnite do ich histórie. Darilo sa danému fondu a bol v pluse, bol jeho výnos vyšší ako inflácia? Výborne, ďalej sa pozrite na jeho likviditu a poplatky.

Likvidita

Indexové fondy, hlavne ETF, sa vyznačujú vysokou mierou likvidity. To znamená, že v prípade potreby máte vaše peniaze dostupné do niekoľkých dní. To môže byť výhoda, ak budujete svoju investíciu, prípadne časť z týchto peňazí, nečakane potrebovať. Pri investovaní do ETF fondov vám pritom na začiatok postačí pár desiatok eur.

Poplatky

Výška poplatkov závisí od toho, aký si vyberiete fond. Spravidla platí, že indexové ETF fondy majú nižšie poplatky ako podielové fondy. To v konečnom dôsledku odzrkadlí aj to, koľko na konci zarobíte. Keďže ETF fondy sú riadené pasívne, za ich správu zaplatíte menej ako pri aktívne riadených podielových fondoch.

Dane

Výhodou indexových ETF fondov je, že pri dodržaní minimálne jedného roku investovania zo svojho zisku neplatíte žiadnu daň. ETF fondy sú oslobodené od zdanenia, pretože spadajú do kategórie verejne obchodovateľných cenných papierov. Je to rozdiel oproti podielovým fondom, kde zo zisku podľa zákona musíte platiť daň z príjmu.

Investiční špecialisti z LONFIN.sk vám poradia

Či už chcete investovaním zabojovať proti rastúcej inflácii, chcete si nasporiť na lepší dôchodok, pre deti alebo na rekonštrukciu bývania, … Každý z nás má svoj cieľ, prečo investuje. V začiatkoch je vždy lepšie, ak sa poradíte so skúseným odborníkom. Nastavíte si s ním investičnú stratégiu podľa vašich cieľov a finančných možností, a potom už len budete spokojne sledovať, ako sa vaše peniaze rokmi zhodnocujú.

Ak chcete efektívne investovať aj vy, zavolajte nám do LONFIN.sk na  0949 846 222alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *