7. júla 2022

Každý piaty Slovák pri kúpe cestovného poistenia váha, nevyrušia ho ani možné riziká

image

Letná turistická sezóna štartuje. Dôležité je však myslieť nielen na to, kam sa cez leto vyberieme, ale tiež na to, ako sa zabezpečíme pred neočakávanými udalosťami. Prieskum poisťovne ukazuje, že každý piaty Slovák nepovažuje cestovné poistenie za samozrejmú súčasť svojej dovolenkovej výbavy.

Prekvapujúco veľa ľudí poistenie nerieši

Z prieskumu vyplýva, že 15 % respondentov už má poistenie pred cestou na svoju dovolenku uzatvorené. Približne dve tretiny opýtaných tvrdia, že si ho plánujú uzatvoriť. Zostáva 20 % ľudí, ktorí si cestovné poistenie buď neplánujú uzavrieť (9 %), alebo ešte nevedia, či tak urobia (11 %).

Ako vyplýva z údajov prieskumu agentúry Focus, stále existuje na Slovensku značné množstvo cestujúcich, ktorí pri uzatvorení cestovného poistenia váhajú. „Keď vidíme, aké nehody či úrazy sa niekedy ľuďom stávajú, je naozaj prekvapením, koľko ľudí dnes nad cestovným poistením váha. V porovnaní s nákladmi na samotné vycestovanie, respektíve dovolenku samotnú, je to pritom často zanedbateľná suma. Nehovoriac o nákladoch pri návšteve nemocnice a liečení,“ vysvetľuje konzultant poisťovne.

Mnohí chcú mať dovolenku bez cestovky

Prieskum ďalej naznačuje, že väčšina opýtaných, ktorí plánujú ísť na dovolenku mimo miesta svojho bydliska, si ju chce zabezpečiť individuálne(70 %). Cez cestovnú kanceláriu si dovolenku plánuje zaobstarať len necelá tretina dovolenkujúcich.

„Zásadný rozdiel v spôsobe zabezpečenia dovolenky je však v tom, či respondenti plánujú stráviť dovolenku na Slovensku alebo v zahraničí. Takmer všetci (97 %) respondenti, ktorí plánujú stráviť dovolenku na Slovensku, si ju chcú zabezpečiť individuálne,“ hovorí riaditeľ agentúry.

Medzi respondentmi, ktorí plánujú stráviť dovolenku v zahraničí, je tento pomer vyrovnaný. Presne 51 % z nich si plánuje dovolenku zabezpečiť individuálne a 48 % chce využiť služby cestovných kancelárií, alebo ich už využilo. Služby cestovných kancelárií plánujú využiť najčastejšie ľudia s čistým mesačným príjmom domácnosti od 2-tisíc eur vyššie žijúci na západe Slovenska.

 

Prečo je dôležité cestovné poistenie?

Cestovné poistenie je určené pre tých, ktorí chcú cestovať do zahraničia a chcú vylúčiť riziko finančných ťažkostí v prípade neočakávaných udalostí. Kompletná ponuka cestovného poistenia vám umožní vycestovať do zahraničia s vedomím istoty, že ste zabezpečený pre prípad náhleho ochorenia, úrazu, straty batožiny alebo zapríčinenia škody tretej osobe, a že sa kedykoľvek môžete obrátiť na asistenčnú spoločnosť so žiadosťou o pomoc.

Z cestovného poistenia sa poskytuje úhrada nevyhnutných nákladov poisteného na ošetrenie, ktorému sa počas poistného času bol nútený podrobiť v dôsledku úrazu či choroby. Nevyhnutné náklady na ošetrenie sú náklady z lekárskeho hľadiska nutné na nevyhnutnú liečbu a ošetrenie úrazu alebo náhle vzniknutej choroby. Za náklady na ošetrenie sa považujú výdaje na nevyhnutnú starostlivosť súvisiacu s úrazom alebo chorobou vrátane diagnostických postupov, ktoré s nimi bezprostredne súvisia a sú lekárom predpísané.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *