16. novembra 2022

5 najčastejších hoaxov vo financiách

Získavanie informácií nebolo nikdy také jednoduché ako dnes, no ich množstvo prevyšuje kvalitu. Aj preto je niekedy ťažké rozlíšiť hoax od pravdy. Pozreli sme sa na najčastejšie hoaxy vo financiách.

 

1. Investovanie je pyramída

Investovanie je všade okolo nás a zúčastňujeme sa ho, či chceme, alebo nie. Deväť z desiatich vecí, ktoré vezmeme počas dňa do ruky, sú investície. Napríklad aj zubná pasta, auto, oblečenie, čistiace prostriedky. Všetko vyrábajú firmy, ktoré si viete „kúpiť“ na burze. Svoje akcie umiestňujú na burzu preto, aby ďalej financovali expanziu do iných krajín, alebo si udržali postavenie vďaka vývoju nových technológií. Vďaka fondom, napríklad cez ETF, si navyše môžem kúpiť stovky spoločností pokojne od 30 eur mesačne, a to aj keby akcie jednotlivých spoločností mali cenu v tisíckach eur.2.

2. Finančné sprostredkovanie môže robiť hocikto

Trh finančného sprostredkovania prešiel množstvom regulácií. Vďaka vzdelávaniu, nárokom klienta, ale aj povinným certifikáciam je čoraz profesionálnejší. Dnes máme na Slovensku podmienky, keď Národná banka Slovenska stanovuje povinnosť pravidelného vzdelávania, absolvovania testov a niektoré spoločnosti idú aj nad rámec stanovených povinností, aby poskytli klientom maximálnu profesionalitu. Výsledky potom vidia klienti počas ťažkých období, keď sa naplno mohla prejaviť schopnosť poradcu. Napríklad vďaka tvorbe rezerv mali oveľa menej psychického stresu a dokonca sa mnohí mohli tešiť z dvojciferných rastov na investičných účtoch.

3. Poistenie nehnuteľnosti k hypotéke stačí na výšku úveru

Málo ľudí pozná termín podpoistenie. Väčšina poisťovní má nastavené podpoistenie niekde na úrovni 20 %. Predstavte si, že máte úver vo výške 100 000 eur, no nehnuteľnosť má cenu 150 000 eur. Poistenie vám sprostredkovateľ nastaví na 100 000 eur. Ak by sa stalo, že prídete o celú nehnuteľnosť napríklad vplyvom požiaru, z poistenia dostanete len pomernú časť. Ak teda 100 000/150 000 eur je 66,67 %, tak aj z poistenia dostanete len 66 670 eur. Budete tak bez nehnuteľnosti a ešte vám aj ostane dlh vyše 30 000 eur.

4. Životné poistenie nie je podstatné pre mladého človeka

Toto je asi najzávažnejší hoax, ktorému na Slovensku podliehame. Slováci sa extrémne boja straty práce. Pritom je to vec, na ktorú sa vieme pripraviť pomerne ľahko rezervami vo výške 3- až 6-násobku príjmov (resp. výdavkov). Najväčšie ekonomické riziko, ktoré v živote podstupujeme je, že prídeme o schopnosť pracovať. Priemerný invalidný dôchodok na Slovensku dosahuje podľa údajov zo Sociálnej poisťovne 298 eur. Zabezpečenie príjmu formou rizikového životného poistenia vychádza priemerného zamestnaného človeka okolo 5 % z jeho príjmu a vykrýva všetky najvážnejšie situácie: invalidita od 40 %, závažné ochorenia a trvalé následky úrazu. Mladý, ale v zásade každý človek si tak vďaka 5 % príjmu udrží zvyšných 95 % príjmov a k tomu aj svoju samostatnosť a dôstojnosť.

5. Najlepšia investícia je tá, ktorá má najnižšie poplatky

Pozrime sa na konkrétny príklad. Medallion Fund od spoločnosti Renaissance Technologies má poplatky na úrovni 5 % p. a. a výkonnostný poplatok na úrovni 44 %. Napriek tomu zarobí celkovo v priemere od svojho vzniku vyše 36 % p. a. Ak by som tam teda vložil v roku 1988, keď fond vznikol, 100 eur, dnes by som mal viac ako 3 milióny eur. Tento fond je síce len pre zamestnancov, ale pekne ilustruje príklad poplatkov. Poplatky môžu byť zlé, ak za ne nedostanem naozajstnú hodnotu. Ak peniaze investujem do najčastejšie predávaných podielových fondov na Slovensku, tak budem mať za to isté obdobie 34 rokov zhruba 500 až 700 eur. A pritom tieto fondy majú poplatky oveľa nižšie – na úrovni 1,6 až 1,8 % p. a. Platí však, že výnos 10 % s poplatkom 2 % je lepší ako výnos 8 % a poplatok 1 %. Ak mi po odpočítaní poplatkov ostane vyšší výnos, beriem ten a ideálne ešte nech je oslobodený od dane.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *