21. júna 2022

INVESTOVANIE DO AKCIÍ: KOMU SA OPLATÍ A AKO FUNGUJE

 

Rozmýšľate kam investovať svoje peniaze? Ak ste ochotný znášať určitú miera rizika, vyskúšajte investovanie do akcií. Zisk sa môže vyšplhať vyššie, ako by ste čakali. Čo všetko by ste o investovaní do akcií mali vedieť?

V článku sa dočítate:

  • Pre koho je vhodné investovanie do akcií
  • Čo sú to vlastne akcie a aké rôzne typy existujú
  • Ako prebieha investovanie do akcií a čo treba vedieť
  • Aké ďalšie možnosti zhodnocovania peňazí ešte existujú
  • Aj pri investovaní do akcií sa môžete poradiť so špecialistami LONFIN.sk

Pre koho je vhodné investovanie do akcií

Investovať do akcií sa odporúča vtedy, ak máte k dispozícii určitý objem peňazí, ktorý aktuálne nepotrebujete. To znamená, že by ste nemali investovať svoje rezervy alebo financie na horšie časy. Je to preto, že obchodovanie s akciami je výnosné, ale môže sa stať, že sa občas akcie prepadnú, preto aj vaše zainvestované peniaze z času na čas kolíšu smerom nahor, ale aj nadol. Takže ich nemáte stále k dispozícii.

Samozrejme, nikto neinvestuje do akcií s tým, že chce o svoju investíciu prísť. Preto je vhodné všetko si vopred premyslieť, prípadne osloviť tzv. brokera, obchodníka s cennými papiermi. Ten vám pomôže sa v investovaní do akcií zorientovať a vybrať vhodnú investičnú stratégiu.

TIP: Túto formu investovania radi využívajú klienti, ktorí už vyskúšali podielové fondy alebo ETF fondy a láka ich možnosť priamo nakupovať akcie na burze.

Ceny jednotlivých akcií závisia od množstva faktorov a v každej spoločnosti sa líšia. Napríklad cenný papier – akciu spoločnosti Apple kúpite cca od 140 eur. Treba však počítať aj s poplatkami za nákup a predaj akcií. Niektorí brokeri si účtujú aj poplatky za správu akcií.

Čo sú to akcie

Akcie sú cenné papiere nejakej spoločnosti. Kúpou akcií sa stávate vlastníkom cenného papiera  a podieľate sa na zisku, ale aj strate danej firmy. Ste čiastočným spoluvlastníkom, a preto sa to, ako sa firme darí, odrazí aj na vašej investícii. Ak by ste investovali do dlhopisov, znamenalo by to, že ste peniaze “požičali”. Ale ak investujete do akcií, svoje peniaze danej spoločnosti “dávate”.

Investovanie do akcií môže slúžiť ako nástroj na diverzifikáciu rizika aj pre veľké firmy. Kúpou cenných papierov rôznych spoločností môžu znížiť riziko straty. Tento prístup aplikujú veľké inštitúcie a korporácie,, ale aj samostatní investori, ktorí si chcú zaistiť vyššie výnosy, ale nechcú všetko “staviť len na jednu kartu”.

Typy akcií

Akcie sa rozdeľujú na dva typy, a to kmeňové a prioritné. Nákupom kmeňových akcií získavate aj rôzne právomoci. Môžete čiastočne rozhodovať o vyplácaní dividend alebo ďalšom investovaní danej spoločnosti, či podieľať sa na voľbe jej predstavenstva. Párkrát ročne môžete dostávať dividendy, čo sú podiely na zisku vyjadrené percentom z hodnoty akcie.

Prioritné akcie sú špecifické tým, že zisk sa vypláca vo vopred dohodnutom čase a výške. Ak spoločnosť, do ktorej ste investovali vyhlási bankrot a máte nakúpené jej prioritné akcie, máte právo na prednostné vrátenie svojej investície.

Ako prebieha investovanie do akcií

Predtým ako začnete do akcií investovať, si premyslite zopár vecí:

  • Začnite sumou – premyslite si, koľko peňazí ste ochotný investovať.
  • Myslite aj na počiatočné poplatky ako je poplatok z investovanej sumy (väčšinou do 5 %), ďalej poplatok za správu a poplatky za nákupy akcií.
  • Ďalej by ste sa mali rozhodnúť, či si trúfate investovať sami alebo využijete služby tzv. brokera, obchodníka s cennými papiermi,
  • Títo obchodníci, správcovské spoločnosti alebo banky využívajú vlastné obchodné platformy, ktoré na burze akcie nakupujú.
  • Robia to buď prostredníctvom market objednávky alebo limitnej objednávky. Pri market objednávke nakupujú za aktuálnu cenu a pri limitnej sa vopred dohodnutú cenu s určitým limitom, ktorý si stanovia.

Ďalším krokom je založenie si investorského účtu a vloženie počiatočnej sumy a sumy určenej na obchodovanie. V závere tejto počiatočnej fázy si zvolíte, kam chcete investovať. Rozhodovanie by sa malo odvíjať od veľkosti spoločnosti, jej zisku, vývoja a technologického napredovania.

Čo by ste o investovaní do akcií mali vedieť

Priemerný ročný výnos sa môže pohybovať od 4 – 9 % a závisí od toho, do akej spoločnosti investujete aj od toho, či realizujete správne investičné rozhodnutia. Jedným z nich je nepodliehať emóciám, ak sa vašim akciám nedarí. Nemusíte panikáriť a hneď ich skupovať. Riziko straty a výška výnosu je ovplyvnená aj tým, ako dlho do akcií investujete.

Aj napriek tomu, že sa hodnota akcií mení denne, pri investovaní do akcií sa odporúča časový horizont minimálne 5 rokov.

Aj pri cene akcií platia pravidlá ponuky a dopytu. To znamená, že ak sa viacero majiteľov cenných papierov zbavuje, cena akcií klesá. Naopak, ak záujem o daný podnik stúpa, za jeho akcie si záujemcovia priplatia. Cenu akcií konkrétnych spoločností ovplyvňuje aj ich imidž a reputácia ako aj to, ako reagujú na požiadavky trhu. Napríklad, ak spoločnosti vyrábajúce elektroniku začnú dostávať množstvá reklamácií alebo nastane štrajk zamestnancov či sa na verejnosť dostanú nelichotivé informácie, môže to ovplyvniť aj ceny jej akcií.

Výhody investovania do akcií

Nákup akcií je obľúbený z viacerých dôvodov. Okrem vyššieho zisku je to aj vysoká likvidita a možnosť poberať dividendy. S nakupovaním na burze je spojená aj istá dávka napätia a dobrodružstva. Nemusí to vyzerať ako z filmu Vlk z Wall Street, ale sledovať nárast svojej investície o 25 % môže byť príjemné.

Medzi Slovákmi však táto forma investovania nepatrí k najobľúbenejším. Častejšie volia podielové fondy, prípadne ETF fondy, ktoré v poslednej dobe naberajú na popularite.

Aké sú ďalšie možnosti zhodnocovania peňazí

Investovanie do akcií samozrejme nie je jediná možnosť, ako zhodnotiť svoje peniaze.

Podielové fondy

Častou voľbou investorov z radov bežných ľudí sú podielové fondy, ktoré nie sú také rizikové a zároveň vám dokážu zarobiť dostatočne na to, aby inflácia “nezhltla” váš zisk. Ide o jednu z najbezpečnejších možností investovania pre širokú verejnosť. Investovanie prebieha kolektívne a investície putujú do viacerých akcií, dlhopisov či indexov, čím sa znižuje riziko straty kapitálu. Investičný horizont môže byť od 5 do 30 rokov a ak chcete investovať pravidelne, postačia vám na to aj malé sumy.

ETF fondy

Pri tomto type investovania môžete dosiahnuť vyšší výnos ako pri podielových fondoch. Je to z toho dôvodu, že sa akcie nakupujú priamo na burze. Hodnota vašej investície kopíruje akciový index podkladového aktíva ETF fondu. Stále viac klientov si ich volí za svoj investičný nástroj kvôli nižším poplatkom ako pri podielových fondoch aj preto, že po roku investovania nemusíte platiť daň zo zisku. Aj pri ETF fondoch si môžete vybrať zo širokej ponuky fondov podľa zamerania, krajiny, meny a rizikovosti.

Investovanie do zlata a rôznych komodít

Svoje finančné prostriedky môžete nechať pracovať aj tak, že nakúpite cenné komodity ako sú nerastné suroviny a vzácne kovy. Napríklad kúpa zlata sa považuje za nástroj ochrany hodnoty majetku v čase. Platí ale, že zlato a vzácne kovy by mali tvoriť maximálne 10 – 15 % z vášho investičného portfólia.

TIP: Do zlata si viete sporiť aj pravidelne po menších sumách.

 investovanie kalkulačka

Investovanie do nehnuteľností

Najznámejší spôsob ako investovať do nehnuteľnosti je kúpa nehnuteľnosti, prenájom nehnuteľností alebo jej výstavba. Nevýhodou je však potrebná vysoká vstupná investícia a likvidita vašej investície je nízka. Preto sú vhodnejšou alternatívou realitné fondy, kde investícia nemusí byť taká vysoká. Tým, že realitný trh za posledné roky rástol a predpokladá sa, že by sa to nemalo zmeniť, je táto forma vhodná a výhodná aj pre širšiu verejnosť. Niektoré fondy totiž môžu mať stabilné aj garantované výnosy.

Investovanie do dlhopisov

Dlhopisy predstavujú jednu z najbezpečnejších možností, ako zhodnotiť peniaze. Majiteľ dostáva zo svojich dlhopisov úroky a v stanovenom čase môže dostať späť aj celú svoju investíciu. Zarobia vám menej ako akcie, pretože ich volatilita (kolísanie hodnoty) je nízka, ale dokážu zastabilizovať vaše investičné portfólio. Je to najstarší a veľmi rozšírený spôsob investovania.

Pre každého neskúseného investora je najlepšie, ak sa najskôr poradí s odborníkom. Našich finančných sprostredkovateľov z LONFIN.sk nájdete na celom Slovensku. Majú prehľad o rôznych investičných nástrojoch, ich výhodách, ale aj rizikách.

Obráťte sa na nás, pomôžeme vám a za naše rady nič neplatíte. Môžete sa s nami spojiť aj telefonicky či online. Zavolajte nám na 0949 846 222 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie my sa vám ozveme.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *